Hlavní navigace

Minitest: Daňové přiznání online

5. 2. 2008 20:20 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

Nedávno jsem při brouzdání se vlnami českého internetu narazil na online aplikaci Elektronické podání pro daňovou správu, která slibuje možnost vyplnit daňové přiznání na webu. Není to sice žádná novinka, ale protože jsem až doposud používal pro vyplnění daňového přiznání formuláře v Excelu, které měly jisté mouchy (například potřebují ten Excel), a protože se den D pomalu ale jistě blíží, rozhodl jsem se počin státní správy proklepnout.

Na web jsem zamířil se svým oblíbeným prohlížečem Opera v poslední stabilní verzi. Prvním krokem, přesně podle návodu, bylo ověření konfigurace. Upřímně řečeno, ani jsem nečekal, že by Opera mohla projít. Výsledkem byla chybová hláška a další testy neproběhly. Teprve Firefox mne na téže stránce vyzval ke spuštění Javovské aplikace s velmi obsažným názvem „det“, vydané Ministerstvem financí. Překvapivě, aplikace má alespoň platný a Firefoxem/Javou rozeznatelný digitální podpis. Tentokráte neprošly pouze vyskakovací okna, u dalších dvou bodů měla aplikace výhrady, označující omezenou funkčnost. U Internet Exploreru byl výsledek obdobný, vyskakovací okna v IE 7 neprošla, další tři body pak s výhradami. K tomu všemu je samozřejmě potřebná Java, kterou je nutné také nejdříve nainstalovat (tu už jsem měl).

U Firefoxu jsem nastavování skončil povolením vyskakovacích oken, V IE byla dalším krokem po povolení vyskakovacích oken vyžádaná instalace nějaké ActiveX knihovny CAPICOM od Microsoftu. Po instalaci následoval stejný dotaz na její spuštění a po něm – to neuhádnete – nic. Následoval vždy stejný dotaz na spuštění a stále tři body s výhradami. Bravo. Že neprojde ani IE v základním nastavení, to bych skutečně nečekal.

Odblokování vyskakovacích oken je nutné provést před samotným vstupem do aplikace, jinak se dočkáte pouze chybových hlášek, které jsou bohužel přesměrované, takže prohlížeč vám nezobrazí lištu s možností vyskakovací okna povolit.

Samotná aplikace je naopak na první pohled velmi propracovaná a obsáhlá. K dani z příjmů je k dispozici zdařilý průvodce, který vás nechá vyplnit jen to, co je pro váš případ potřeba. Přiznání lze nejen elektronicky odeslat, ale i vytisknout v požadovaném formátu. Určitě oceníte také interaktivní pokyny a kontrolu formuláře.

Mám-li celý minitest zhodnotit, musím v první řadě státní správu pochválit za obsažný a překvapivě snadno použitelný formulář k vyplnění. Jak už tomu ale bývá, použitá technologie je dost diskutabilní. Troufám si tvrdit, že většina lidí aplikaci bez pomoci ani nespustí – jednak kvůli nutnosti instalace Javy, ale také kvůli opravdové prkotině – vyskakovacím oknům. Ať už je použitá technologie jakákoliv, nikdo mi nenamluví, že se bez nich nedá žít a že úprava aplikace by byla neúměrně drahá.

Budovat online aplikace na straně klienta je dnes moderní a musím uznat, že to má i své výhody. Nicméně technologicky je to náročné, protože web prostě nikdy s ničím podobným nepočítal. Když už na straně klienta, nabízí se otázka, zda-li by dostatečně mocným nástrojem nebyl jednoduchý a relativně všude dostupný JavaScript a komplexnější funkcionalita, jako například stažení formuláře pro tisk nebo jeho uložení, by nešla řešit jednoduchými skripty na serveru.

Letos asi poprvé online formulář daňové správy vyzkouším. Už jen proto, že v tom loňském Excelovském jsem pak kvůli hloupé zaokrouhlovací chybě musel jít následně vysvětlovat na Finanční úřad rozdíl ve výpočtu asi 3 koruny. Letos se budu mít alespoň na co vymluvit :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).