Hlavní navigace

A hrome! Google Chrome

5. 9. 2008 17:10 Jiří Macich ml.

Celé léto se nic extra zajímavého v IT světe neděje, ale jen člověk po několika letech odjede na týden na dovolenou, už se dějí zajímavé věci. Jak již asi čtenáři Lupy vědí, po letech spekulací Google opravdu představil svůj vlastní webový prohlížeč.Google podobně překvapit umí. Vzpomeňme si třeba na uvedení služby Gmail, ale i řady jiných. Tentokrát je to opravdu velké překvapení, protože Google velmi podporuje prohlížeč Mozilla Firefox a s mateřskou nadací nedávno podepsal smlouvu, podle které i na další tři roky bude Google pro uživatele Firefoxu defaultním vyhledávačem. Není tajemstvím, že Mozilla Foundation má většinu svých příjmů právě od Googlu.

A ten nyní přichází se svým vlastním prohlížečem Google Chrome. Ještě před týdnem bych si dovedl představit, že Google připraví vlastní edici Firefoxu podobné jako aukční síň eBay nebo český portál Seznam. Trochu divočejší představou by pro mě bylo, že Google postaví na jádře Gecko vlastní prohlížeč. Ale že přijde s prohlížečem, který pohání WebKit, to bych opravdu nečekal a to i proto, že Google zatím veškeré své webové služby optimalizuje zejména pro MSIE a Firefox (Gecko).

Google Chrome je hozeným kamenem do nyní již jen pomalu tekoucích vod internetových prohlížečů. Browser to na první ohmat není špatný. Je takový typicky googlovský. Jednoduchý – až příliš jednoduchý. Všiml jsem si, že Google bez skrupulí okopíroval z Windows Live aplikací záhlaví okna. Chybí jakékoliv pokročilé funkce, ale při pohledu na Google Talk, Google Docs či Google Sites nešlo snad očekávat ani nic jiného.

Přiznám se, že mi Google Chrome přijde spíš jako alternativa k Mozilla Prism. A vlastně to tak trochu přiznává i Google, když uvádí, že hlavním motivem byla omezení, která mu při vývoji webových aplikací kladly současné prohlížeče. Google Chrome by mohl být pro běh webových aplikací vhodný i proto, že každý panel běží jako samostatný proces a uživatelské rozhraní je navrženo tak, že webovou službu vyloženě vtahuje do desktopového světa.

Jsem docela zvědavý, co s odstupem roku či dvou bude uvedení Google Chrome znamenat. Domnívám se, že pokud nyní někdo dokáže s trhem internetových prohlížečů zamávat, tak je to právě Google. Na druhou stranu i jiné produkty Googlu měly podle některých komentátorů způsobit revoluci a nepovedlo se to ani Google Talku, ani Google Packu …

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).