Hlavní navigace

Překlep za který jsme zaplatili všichni

13. 2. 2006 10:11 (aktualizováno) Petr Šnajdr

František Fuka narazil na kuriózní, ale zdaleka ne nejdražší překlep v historii. Ten se stal mnohem dříve a platíme za něj dodnes. Vše co máme a vše na co stěžujeme, ať už jsou to kolony aut, kouř z továrních komínů, hádky se ženou i samotná společnost Mizuho Securities jsou jen důsledkem tohoto překlepu, kterému se podivuje i Stopařův průvodce po galaxii. I ten to však vidí příliš jednoduše.

Leonardo da Vinci

Obrázek: Leonardo da Vinci, Vitruvian Man, 1492

Stále více lidí se přiklánělo k názoru, že udělali nenapravitelnou chybu, už tehdy, když slezli ze stromů. Někteří dokonce tvrdili, že chybou bylo vůbec na stromy kdy lézt, že měli všichni pěkně zůstat v oceánech (Stopařův průvodce po galaxii, Douglas Adams).

Skutečnost je taková, že lidé si nemohli vybrat. Před 23 miliony let se populacemi našich pradávných předků přehnala jakási viróza díky níž se jeden z genů (GLUD1) octnul na jiném místě sekvence DNA a vytvořil se tak vlastně gen nový (GLUD2). Překlep, který tak vznikl ovšem mě neblahé následky, které teprve zmiňuje Stopařův průvodce.

Díky tomuto genu se začal tvořit nový enzym, který zefektivnil činnost mozku a ukládání informací do paměti. Zde jsou počátky naší inteligence. I když autoři objevu, genetici Fabien Burki a Henrik Kaessmann, nemají přímé důkazy, duplicita v geonomu člověka je faktem.

O úspšnosti nového genu GLUD2 světčí i to, že v dalších etapách prošel dalšímu vylepšeními, které vedly k jeho optimalizaci.

Ovšem to rozhodně nebyl poslední velký překlep!

Ten objevil Hansell Stedman z Muscle Institute ve Philadelphii. Gen MYH16 je odpovědný za výrobu myozinu, bílkoviny, která dává energii žvýkacím svalům. Oproti opicím má člověk v tomto genu chybu. Vypadlo mu z něj několik písmen a tak jeho část je v zásadě zcela k ničemu.

Tím jsme přišli o sílu skusu, kterým vládl například austrolopiték a současně i tlak na lebeční kosti, který vedl k časnému uzavírání lebečních švů. Cesta k růstu velikosti lebky byla otevřená.

Jak se praví ve Stopařově průvodci po galaxii:

Badatelé, zabývající se dopodrobna složitým působením příčiny a následku v dějinách vesmíru, tvrdí, že takovéhle věci se dějí v jednom kuse, jenomže jsme proti nim bezmocní. Nejsou s to říct k tomu víc než: „To je prostě život“.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).