Hlavní navigace

Přehled pro socku elektronicky

23. 4. 2007 17:54 (aktualizováno) koppel

Minulý rok jsem si pořídíl kvalifikovaný podpisový certifikát od České pošty. Rozhodně nelituji. Za 190 Kč jsem elektronicky odeslal 4× přiznání k DPH, jednou k silniční dani a jednou k dani z příjmu. To dělá 31 Kč na úkon ve srovnání 22 Kč oproti poštovnému za doporučený dopis. Ten je ovšem nutné také umístit do obálky a odnésti na poštu, což je buzerace nákladově nedocenitelná. Vzhledem k tomu, že stát se pro letošní rok jeví trochu laxní ve své obvyklé invenci na vynalézání nových daní a Euroříše má starosti poněkud odlišného rázu, rozhodl jsem se pro letošek využít nově investovaných 190 Kč až na doraz a zkoumal jsem, kde dál mohu s úřadem vyběhnout elektronicky.

Takže Elektronická podání pro daňovou správu zde uvedu jen do počtu. Fakt, je že pro mne je to těžiště využití díky těm výše uvedeným třem daním, které platím jako podnikatel. Letos jsem k tomu ovšem přidal i daň z nemovitosti a Souhrnné hlášení VIES. Elektronicky ovšem můžete poslat touto cestou svému milému FÚ i jakoukoliv jinou zprávu (jako třeba přihlášku k novému typu daně). Některé elektronicky-daňové věci se ovšem nacházejí mimo JEPO (supr zkratka bazmegu určeného pro daňová podání) a to přímo na webu České daňové správy. Z nich mě zaujal stav osobního daňového účtu, který jsem si též promptně přihlásil, aby mne obratem (v podání státu asi 3 dny na vyřízení žádosti) trochu zklamal, protože do historie se podívate jen do začátku roku 2005. Také je škoda, že odtud rovnou nejde nějak odeslat elektronické podepsané potvrzení o bezdlužnosti třeba bance. Jak se zdá tak na rok 2007 chystají nějaké novinky, z nichž se mi asi nejvíce líbi Osobní daňový kalnedář. Pokud bude opravdu funkční, tak mě to možná pomůže platit zálohy včas, na což jinak notoricky zapomínám. Když jsem loni daňový web viděl poprvé přišlo mi to celé dost uživatelsky nepřívětivé a komplikované, ale pod dojmy z konkurenčních aplikacích jiných státních odnoží už mi dnes přijde velmi luxusní.

Další na řadu přišla zdravotní pojišťovna. Osobně si užívám péče OZP, ale pokud máte ČNZP, RBP VoZP, ZP-MA nebo ZPŠ (ne, to nejsou názvy chorob), tak to budete mít stejné, protože tyto pojišťovny spojily síly a vyvinuly si portál společně a každá ho má jen personalizovaný. Jak je na tom VZP nevím, není mi (a zdá se že ani mým lékařům) zrovna sympatická. Přes zmíněný portál jsem podal letos Přehled OSVČ a ani to nebolelo. Chystám si nechat vystavit za loňský rok výpis z Individuálního účtu (co za vás pojišťovna komu zaplatila). Zatím to odkládám, protože jsem nikde na webu nenašel jestli je to nějak zpoplatněné. Informace o tom by tam mohla být někde výrazně, ale není tam zřejmě vůbec, což na druhou stranu dává kvalitní alibi proti případnému tučnému účtu.

No a dostáváma se k samému závěru mého šaškování s elektronickým certifikátem. Tady vám budu možná užitečný, protože termín na podání Přehledu pro ČSSZ máme ještě před sebou. Pokud víte jak na to, tak to není tak hrozné, ale má to několik poetických úkroků stranou. Jakási startpage na webu ČSSZ je zde. Je toho tam spoustu a je to vcelku zbytečné číst, takže rovnou stahujte aplikaci 602XML Filler. ČSSZ se totiž vcelku moudře rozhodlo, že jako instituce zasílající suveréně nejnepřehlednější výpis z účtu je nutné i své elektronické podání pojmout cestou dobrodružnou a plnou zajímavých nástrah, které vás budou motivovat k další činnosti a tak. Takže si stáhnete ten Win32 program (zde se rozloučím se s příznivci minoritních platforem a odkážu je na pokusy s WINE nebo rovnou něčím tvrdším). Pak je třeba sobě opatřiti ještě definici formuláře. Tu otevřít v té 602 aplikaci a vyplnit. A nyní ten náraz. 602 aplikace umí odeslat vyplněný formulář na portál ČR ovšem pro svou autentizaci používá jen uživatelské jméno a heslo. Jenže já se na portálu nechal zlákat přihlašování elektronickým certifikátem. A to pak končí legrace, protože se sice na webu certifikátem přihlásíte, ale 602 Fillerem nic neodešlete. Vyřešil jsem to tak, že jsem zavolal na číslo Portálu 800 20 21 22, zvoli možnost 3 a pánovi vysvětlil svůj problém a on můj účet ponížil na přihlašování jménem a heslem. Což se odbylo celé online mailem (sic). Jestli je toto správný postup silně pochybuji, jenže současně mám podezření, že pokud si při registraci na portálu vyberete rovnou možnost jméno a heslo, tak proběhne ověření vaší identity pomocí PINu zaslaného poštou a to byste taky nemuseli do konce měsíce stihnout. Jo, ten certifikát budete stejně potřebovat, protože Filler ho použije na podepsání odeslaného formuláře. Pouze na přihlášení k portálu potřebuje to jméno a heslo. Dobré, ne?

Pokud vás to celé uvedlo do stavu vytržení, tak vězte že po internetu kolují historky o tom, že za úkony vyžádané po státu elektronicky se v rámci jakési akce neplatí správní poplatky. A že by se to mělo vztahovat i na vydávání živnostenských listů (které jsou jinak pěkně mastné). Co je na tom pravdy zkusíme příště …

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).