Hlavní navigace

Názor ke článku Internet de luxe od internet - Jinak v Praze je to paradoxně docela složité...

  • 26. 1. 2009 19:54

    internet (neregistrovaný)

    Jinak v Praze je to paradoxně docela složité - kabel je jenom na sídlištích, v centru je permanentní stavební uzávěra, takže když nejste fakt pár metrů od kabelu, tak je to na roky. Ale to je důležité jen když někdo potřebuje v praze opravdu optiku. Co se týče DSL, tak to je možné buď Telecom - buď levné a naho... nebo nehorázně drahé a stejně bez garancí, a nebo někde GTS (ale tam je už několik let zastaven vývoj a je to hnus), nebo Volný, ale ten je jen na pár ústřednách (a stejně pozor na jejich SLA, protože jejich je jenom ta bedna v ústředně, ani ústředna, ani kabely, ani linka do ústředny ... nejsou jejich).
    Takže nejlepší v 99% případů bývá kvalitní bezdrát, buď v bezlicenčním pásmu (10,5 GHz), nebo i v nějakých dražších PtP licenčních pásmech (tuším 38 GHz). Io a nezapomínejme na kvalitní PtMP licenční pásma 26 GHz, ale tam je problém, je-li potřeba rychlost vyšší než 2 Mb/s). Levnější variantou jsou pak řešení v pásmu 5 GHz, ale tam je problém s garancemi. Každopádně to chce vybrat pro profi kvalitu profi firmu, která je schopná třeba do 2 hodin přijet.
    U WIA se mi líbí i proaktivní monitoring - tj. když vám třeba spadne proud a tudíž i internet, tak vám do pár minut volají a ověřují. Plus mají (alespoň podle smlouvy s námi, nevím jestli je to běžné) vždy skladem záložní HW a garantují výměnu v řádu hodin. Stejně tak je zálohovaná celá trasa. Výpadky dlouhodobě měřeno - asi 5 minut za rok (pravidelně každý rok v létě je šílená bouřka, že přes déšť není ani na krok vidět, a to padá i ten bezdrát). Na začátku jsme měli i záloží DSL linku od WIA (stojí to asi 3 stovky měsíčně navíc), umí to i napojit tak, že při výpadku se to automaticky přesměruje, ale poté co jsme ji přes rok nevyužili, tak jsme ji zrušili.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).