Hlavní navigace

Skvělá Seznam Lištička

10. 3. 2006 15:35 (aktualizováno) David Antoš

Ivo Lukačovič před 6 dny psal, že toolbar nazvaný Seznam Lištička (mimochodem to nemá Seznam co s těma penězma dělat, že si pro každou svou službu kupuje doménu 2. řádu? :-)) je nyní konečně i ve verzi pro Firefox. Portálové lištičky skutečně nesnáším. Zužují mi okno prohlížeče a jediná užitečná věc, kterou obsahují, je vyhledávací okénko, které je ve Firefoxu rovnou zabudované. Zkusit si to nainstalovat mě přesvědčil Lukačovičův spot o tom, jak se kvůli jedné z funkcí Lištičky na čas zase vrátil k IE, dokud Lištička pro Firefox neexistovala.

A skutečně. Seznam mě příjemně překvapil a jeho Lištička patří mezi nejužitečnější rozšíření, která ve svém prohlížeči mám nainstalovaná. K dokonalosti mu bohužel ještě mnohé chybí, ale co se dá dělat, je to zatím pouze betaverze, třeba se časem dočkáme dalších vylepšení.

Až na onu jednu skvělou funkci není Lištička ničím zajímavá. Klasika – logo Seznamu, vedle formulář pro vyhledávání, zvýrazňování textu, jakási nepříliš použitelná kontrola pravopisu, obdoba PageRanku – S-Rank a odkazy na nějaké služby Seznamu. Nic po čem bych skutečně toužil, klasický toolbar. „Zabijákem“ je až slovník, respektive podoba jeho implementace.

Poměrně často brouzdám na nějakém anglickém, méně často i francouzském webu. Protože mé znalosti těchto jazyků nejsou zdaleka dokonalé (pokud jde o francouzštinu, tak ani zdaleka podprůměrné), často v textu narazím na slovíčko, které neznám a je přitom klíčové pro pochopení celé věty. Na druhou stranu jsem extrémně líný, nejsem ochoten jít na slovnik.seznam.cz (používal jsem Centrum, ale zjistil jsem, že Seznam má daleko lepší databázi frází a různých tvarů slov, přestože i to má své „mouchy“), napsat do něj ono slovo, nastavit si z jakého je to jazyka a čekat, až mi něco vyplivne. Obvykle jsem proto neznámé slovo ignoroval a doufal, že význam článku pochopím z ostatních částí.

V Lištičce si můžete zapnout geniální funkci. Navíc funguje i pokud si celý pruh Lištičky schováte, takže ji můžete využívat, aniž byste přítomnost Seznamu jakkoliv jinak pocítili. Tak tedy o co konečně jde? Pokud najedete myší kurzorem nad nějaké slovo, automaticky je Seznamu odeslán požadavek na přeložení a velmi rychle se nad ním objeví bublina s překladem. Nejjednodušší bude ukázat, jak to vypadá v praxi:

Okno s nastavením Seznam Lištičky.

Překlad slova odds.


Myslím, že není třeba více rozebírat, jak úžasné to je. Zkuste si to sami. Napsal bych raději co mě trošku vadí a obtěžuje. Zásadní je vypínání této funkce. Seznam se snaží domýšlet, co by tak uživatel tím kterým slovem mohl myslet. Kvůli tomu se často pokouší překládat i české slovo do češtiny. Vypadá to například takto:

Pokus o překlad slova

Pokus o překlad slova

Ve verzi Lištičky, kterou jsem měl staženu, šel překlad vypnout až v nastavení, takže to byla skutečně otrava a dělat to několikrát denně by mi za to nestálo. Dnes to již, na přání uživatelů, jde udělat o poznání jednodušeji. Zapínání/vypínání má své zvláštní tlačítko přímo na Lištičce, takže to je otázka jednoho kliknutí. Jenže – ani to není dokonalé. Lištičku totiž ve svém prohlížeči nechci, žádnou jinou funkci nevyužiji. Abych měl pístup k tomuto jednomu tlačítku, musel bych obětovat celý jeden řádek.

Můžete si říct, že to je zkrátka daň za to, že ten slovník chci. Na co by Seznamu byla lištička, kterou si člověk schová a používá jen na jeden jediný účel, ze kterého Seznam nemá žádný prospěch? To však není tak docela pravda. Vstřícný přístup k uživateli se nakonec vždy vyplatí, jak ukazuje Google. Právě Google Toolbar je ukázkou toho, jak lze využít flexibility Firefoxu. Jednotlivé jeho funkce si můžete doslova rozebrat a rozmístit v prohlížeči na nejrůznější místa. Do zvláštní lišty, do statusové lišty, vedle menu… Navíc můžete používat jen některé z nich. Někoho například zajímá pouze PagaRank. Výborně – přetáhne si někam tuto funkci a zbytek schová. Geniálně jednoduché a maximálně užitečné. Nemohl by Seznam udělat něco podobného? Stačí mi tlačítko pro vypínání slovníku a zbytek – adieu.

Třeba si nakonec vylepším i tu francouzštinu. :-)

Druhá výhrada není tak vážná. Když si čtete anglický článek, nepotřebujete překlad každou vteřinu. Seznam se však i pokud textu rozumíte snaží překládat cokoliv, nad co se dostane Váš kurzor. To je mimořádně otravné, při čtení jsem měl ve zvyku text postupně označovat a „držet si tak prst“. Teď abych se snažil kurzor schovat někam co nejvíc mimo web. Tohle se částečně dá vyřešit tím, že si nastavím delší odezvu (slovník se zapne po dešlí chvíli). Jenže to zas také není řešení, když chci znát nějaké slovo, chci ho znát hned, ne za 2 vteřiny. Nebylo by možné, aby se překlad aktivoval až po nějaké akci? Nejlépe kliknutí na nějaké slovo, nebo i označení či cokoliv podobně rychlého.

Poslední věcí je databáze slovníku. Seznam například není schopen přeložit sloveso ve třetí osobě. To je logické, takto ho asi do klasického slovníku nikdo nenapíše. Jenže na webu se objevují slovesa i v tomto tvaru a co s tím potom? Již zmíněný problém je s tím, že se Seznam pokouší být chytřejší než uživatel a domýšlet si, co asi tak zamýšlel. Jenže i to je na webu problém, některé překlady jsou pak úplně uhozené. Například:

Trochu vedle.

Přes všechny výhrady však musím říct, že tohle je přesně ta funkce, která mi chyběla ke štěstí a jsem moc rád, že se na českém internetu také občas objeví něco skutečně unikátního. Nevím o žádném jiném toolbaru, který by nabízel podobnou věc podobně snadně a to ani z jiných jazyků. Díky Sezname!

P.S.: Ale vyřizovat si účty s konkurencí takhle nízkých způsobem bys nemusel. :-)

Jak ubohé.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).