Hlavní navigace

Seznam Search - vyhledávač bez balastu

22. 4. 2007 13:44 David Antoš

Náhodou jsem se dneska proklikal až na search.seznam.cz. Nejsem si tím úplně jist, ale myslím, že tahle adresa ještě nedávno byla buď úplně nefunkční, nebo směřovala na www.seznam.cz či fulltext.seznam­.cz (kde se nachází jen přidávání stránekdo fulltextu). Internetový archív mi nepomohl, protože Seznam zakázal indexování této adresy.

Každopádně dnes tam najdete vyhledávání ve stylu Googlu – jen obrovské logo (se psem), vyhledávací políčko, jedno tlačítko, 5 odkazů a nějaká patička.

seznam-search


Nechtěli byste, aby takto vypadal Seznam i na své hlavní doméně (jak jsem přepověděl o loňském aprílu :-))? Ivo Lukačovič v zajímavé analýze začátkem roku hovořil o návratu k základům a profilování se jako vyhledávač, ne portál. Na radikální ořezání hlavní stránky však Seznam nemá, na rozdíl od Googlu staré vyhledávače Yahoo, MSN i Seznam, Atlas a Centrum mají nějakou historii a nemohou začít na zelené louce, nárazově by přišly o spoustu uživatelů. Zajímavé je, že všechny tyto portály mají i svůj „alternativní“ přístup k fulltextu, bez všeho okolo. Yahoo! Search, Live Search, Centrum Search (+ Morfeo), Atlas Search (+ na Slovensku Vyhladavač). A nikomu to pravděpodobně moc nefunguje, pěstovat si separátní značku úspěšně nejde a hodit to na subdoménu také není cesta, jak se ke službě dostanou zástupy.

Vyhledávání na Seznamu občas používám, Google mám nastavený na anglické rozhraní a někdy je jednodušší překliknout na Seznam, než v Googlu specifikovat, že chci jen české stránky. Prakticky vždy však používám vyhledávací políčko ve Firefoxu, takže Seznam Search stejně neocením. Ostatně tipoval bych, že s ním Seznam ani nemá velké záměry a Google rozhraní tam je jen proto, že něco by tam být mělo.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).