Hlavní navigace

mPeníze - sbohem eBanko???

12. 8. 2008 16:56 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Společnosti Seznam a mBanka spustili dnes novou službu mPeníze. Měla by být určena k platbě po internetu jako náhrada různých paypal atp. systémů, hlavní výhodou je česká (respektive polská) bankovní licence, takže možnost to tu vůbec provozovat. Klient i obchodník musí být klienty mBanky, což je sice omezení, ovšem úplně vlastně běžné pro všechny platební systémy (vyjma platby kartou). Jinak služba vypadá velmi zajímavě, mám ovšem několik upozornění:

1. upozornění: mPeníze patří firmě Seznam.a.s

Doména i IP adresa patří společnosti Seznam. Není to tedy služba mBanky, která by byla propagována Seznamem a využívána primárně pro jeho služby, ale je to služba Seznamu. Není tedy úplně jasné jak je to třeba s ochranou informací obchodníků atd. Vzhledem k tomu, že Seznam je parazit, který silou usurpuje jakýkoliv internetový trh, ve kterém čuchá peníze (auta, reality, ubytování, zaměstnání …), tak toto vidím jako velký problém. To že vám Seznam nekonkuruje nyní neznamená, že vám nebude konkurovat za měsíc či rok. A se znalostí vašich bankovních toků by měl hned o pár obchodních informací více.

2. upozornění: mBanka nemá firemní účet?

Tohle je docela zajímavý bod – mBanka vede doposavaď pouze osobní účty. Na stránkách mPeněženky, resp. na jedné podstránce „Jak založit a začít“ dostupné přes dva prokliky se dočtete, že obchodník musí podepsat smlouvu o vedení běžného bankovního účtu mBussines KONTO, který se ovšem nikde jinde nevyskytuje, termín „mBussines“ najdete na českém internetu jednou v jednom příspěvku uživatele ve fóru mBanky, předpokládám že nemysleli „mobilní autobus v portugalském přístavu“ (m Bus Sines), ale „mBusiness“, ovšem i ten lze najít pouze v nějakém uživatelském příspěvku. AFAIK minimálně v Česku musí každá banka své tarify zveřejnit (a má i nějaké termíny a postupy pro změny atp.), takže předpokládám, že tak mBanka učiní.

3. upozornění: Chybí informace

Zkoušel jsem pročíst vše možné, ale nějak jsem se nedozvěděl, jak to vlastně bude fungovat. Půjde platit jen nějaké mikročástky, nebo půjde koupit i třeba televize? Kasa, která má být prvním testovacím obchodem má sice dole ikonku mPeníze, ale žádnou možnost tím platit jsem pak nenašel. Bude potom možné s mBankou platit i platebními kartami, podobně jako to má payPal? Jak probíhají platby, jak jsou chráněné údaje, jaké jsou poplatky na straně obchodníků (alespoň rozsah) …

Jinak musím říct, že z mPeněz mám radost, mohl by to být trochu svěží vítr do schnilých e-platebních  vod českých. „Raifka“ pomalu ale jistě opouští teritoria, která jí vydobyla (občas vydobila) eBanka, mikroplatební systémy jsou tu na pikaču, platby kartou drahé a problematické … Jestli mBanka kopne do ebankingu tak jako to udělala před 10 lety eBanka, tak má šanci celkem snadno vzít celý český ecommerce trh. Ovšem vzhledem k výše uvedenému se bojím, že se to buď nepovede, a jestli ano, tak bude mít Seznam ještě větší dominanci než má nyní (což je pro mě horší vize než objednávky přes dobírku).

Doplnění: abych nezapomněl, ještě jeden takový osobní názor – IMHO je mPeníze v tuto chvíli pouze snaha o legalizaci Seznamácké Peněženky, která tak trochu naráží na pravidla ČNB a musela by beztak projít větší úpravou. Přesto myslím, že by mohla být celkem snadno a rychle dominantní platební systém pro všechny české eshopy – nulové poplatky pro zákazníky, platební karta zdarma (a další výhody mBanky), nízké (???) poplatky pro obchodníky, spolu s marketingovou a informační silou Seznamu mohou převálcovat i ty debilní dobírky. Ale musí to být bankovní produkt, nikoliv opět zas nějaká další téměř jednoúčelová záležitost.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).