Hlavní navigace

Mé nominace do Křišťálové lupy

15. 8. 2007 14:26 David Antoš

Po loňském úspěchu se blíží další ročník Křišťálové lupy. Při vyplňování nominace jsem zjistil, že najít někoho do každé ze čtrnácti kategorií je skutečně nesmírně těžké. Nakonec jsem však až na „Firemní web“ našel všude svého favorita, zde jsou mé tipy:

E-shop - eMall
Jednoduše proto, že prakticky pouze u něj občas nakupuji.

Webhoster - Stable
Přesunul jsem se na něj minulý rok z Českého hostingu a jsem zatím naprosto spokojen. Ušetřil jsem (Český hosting nás pro vysokou zátěž přeřadil na mnohonásobně dražší tarif než je ten jejich základní), mám o něco lepší parametry, výpadky minimální, komunikace bezproblémová. Stable za stále ještě slušnou cenu funguje velmi profesionálně.

Web veřejné správy - Cia.gov
Původně jsem nechtěl vůbec vyplnit, protože nevím o tom, že bych v posledním roce někdy spokojeně nějaký takový web využil. Obávám se, že stejně jako minulý rok to prostě někdo vyhraje a bude se moci spokojeně honosit tímto titulem. Pravidla Křišťálové lupy však nedefinují přesně, jaké stránky mohou být nominovány. A CIA World Factbook je pro mě asi nejužitečnějším webem, který nějaká státní instituce provozuje.

Freemail - Gmail
Na tomto poli se od loňského roku nic zásadního nezměnilo. Gmail je nadále nejlepším freemailem, protože je nejrychlejším nástrojem na zpracování pošty. Mimochodem v poslední době mu týdně neunikne většinou ani jeden spam, což je pro mě dost nepochopitelné a samozřejmě potěšující. Ale zkušenost se spamem bude asi mít každý trochu jinou.

Vyhledávač - Google
Nemám pro to žádný zvláštní důvod kromě toho, že jej používám. Vyhledávače dnes asi všechny umějí odpovědět docela dobře. Google má však výhodu, kterou nemůže žádný český portál zreplikovat – světový dosah. Většinu věcí, které hledám, nacházím mimo česky psaný web. Google Universal Search je navíc hlubokou inovací celého fulltextu a Google díky němu v použitelnosti opět o trošku předbíhá své konkurenty.

Obecné zpravodajství - Aktuálně
Zde má smysl volit pouze mezi dvěma kandidáty – Aktuálně a iDnes. iDnes se mi zdá lehce rychlejší a tématicky košatější, jako uživatele odmítajícího AdBlock mě však naprosto odrazuje záplava reklamy. Dva, tři flashe, často přes sebe, celý sloupec inzerce a ještě bublinky TakeIT – nechutné.

Specializované zpravodajství - Gadgets.cz
Gadgets.cz je vlastně první podobně profesionalizovaně vedený blog u nás. Divím se, že nemá větší úspěch, tématicky podobně zaměřené blogy patří v zahraničí k těm největším vůbec. Doba komerčních blogů se stálou redakcí však ještě jistě přijde, neúspěch Čertoděje je dán hlavně chybějícím zaujetím kohokoliv.

Zábava a bulvár - Webgames.cz
Flashové online hry jsou prokletím. Jsou na dosah jednoho kliknutí, jsou zadarmo a jsou jednoduché. A žerou hrozně času. Webgames.cz jsou jedním z mnoha nepříliš legálních agregátorů online her, které zrovna já používám, protože se mi zdají být dobré. Podobné weby lákají neuvěřitelné množství lidí, docela se divím, že se této sféře zatím úplně vyhýbají portály. Zoznam na Slovensku se nestydí.

Blog - Pinus
Jednoduchý důvod – z česky psaných blogů, které jsem si letos přidal do čtečky, je Pinus nejzajímavější.

Osobnost - Ivo Lukačovič
Koho jiného.

Projekt roku - eStránky
eStránky jsou mimořádně úspěšný a zajímavý projekt. Jejich idea (umožnit lidem vytvořit si web) je jednoduchá a překvapivě funkční, eStránky umějí přesně to, co lidé chtějí a přesně tak, jak chtějí. Nemají přitom snad ani v cizině srovnatelný ekvivalent, nebo jej aspoň neznám. Geocities, Google Page Creator, MySpace, Blogger, Wordpress… to vše je trochu jiné, než co dělají eStránky, je to buď příliš omezené nebo naopak komplikované pro nezkušeného uživatele. Věřím proto, že eStránky mohou mít pěkný úspěch i mimo naše hranice.

Anticena - TakeIT
Bublinky TakeIT se rozlezly po českém internetu jako rakovina. To je samo o sobě pro mě důvod, proč si tuto trofej zaslouží. Že je to navíc obecně naprosto absurdní projekt s jediným cílem – vytahat ze živnostníků peníze – to jen podtrhává, hlasujte pro TakeIT!

Komunitní projekt - Aragorn
Náš komunitní server určitě nevyhraje a ani si to pro svou omezenost nezaslouží. V této kategorii budou určitě nominováni Líbímseti a Lidé, vedle nich asi i Xchat nebo jiný velký projekt. Zbývá pár míst pro malé komunity typu Aragorna, nějakou nominaci asi ukořistí některé z diskusních fór. Z malých komunit není Aragorn až tak špatná volba, objektivně si myslím, že náš ajaxový chat patří k těm nejlepším, pochopitelně i vzhledem k nízké zátěži. A taky – proč to nezkusit. :-)

Nominujte i vy!

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).