Hlavní navigace

GooglePal - revoluce v internetové reklamě a nakupování?

5. 2. 2007 10:52 (aktualizováno) David Antoš

Tento blog je převážně zaměřen na Google a jeho novinky. Není to špatné téma, jen letos Google uvedl obrovské množství novinek – od Google Packu až po Google Notebook. Jenže snad kromě Google Videa nic z toho není skutečný „zabiják“ – nic, co by si získalo milióny uživatelů, vlastně pravděpodobně ani statisíce. Bezprostřední význam těch novinek je celkem nulový. Dá se říci, že od Gmailu, který má jistý úspěch, Google s ničím zcela přelomovým nepřišel, vždy tomu něco chybí.

GooglePal

© Google Blogoscoped

GooglePal, tedy předpokládaný nový platební systém, by mohl být jiný. Internetová peněženka není hračka. Nemůžete vytvořit nějaký polotovar a doufat, že vám lidé svěří peníze. Na službách jako je Writely (které se mimochodem dnes večer asi dočká kompletní předělání do stylu Googlu) můžete pracovat postupně, začít s málem a přidávat jednu funkci za druhou. Google Peněženka ale určitě musí být něco jiného, měla by být plně funkční hned a perfektně. A mnohé nasvědčuje tomu, že se na její spuštění Google připravuje dlouho a intenzivně. Co se tedy ví a co se tuší?

Ve středu se uvidí

Není příliš jasné, s čím to chce Google přijít. Není jasný ani název, nejčastěji se v poslední době objevuje „Gbuy“, ale tomuto pojmenování nevěřím. Ostatně i Google řekl, že to není oficiální jméno. Další možnosti jsou Google Wallet, Google Purchases a další. Tuší se však, kdy se tahle novinka objeví. Forbes píše o 28. červnu, tedy středě. Ve stejném článku je také uvedeno několik zajímavých informací, například že obchody akceptující platby přes Gbuy by mohly ve výsledcích vyhledávání (či vedle svých inzerátů na Googlu) obdržet označení „trusted GBuy merchant“, čímž by mohly získat konkurenční výhodu oproti obchodům, které Gbuy využívat nebudou.

Google Wallet

První informace o iniciativě Googlu v této oblasti se objevily již minulé léto. Wall Street Journal přišel se zprávou, že Google připravuje systém, který by mohl soupeřit s dominantním PayPalem. SearchEngineWatch zase objevil, že si na finanční služby Google založil dceřinou společnost. Google to později potvrdil, ale odmítl, že by se mělo jednat o konkurenci PayPalu. Ačkoliv člověk nemůže všemu věřit a PayPal Googlu také nevěří, na základě tohoto prohlášení se předpokládá, že GooglePal nebude umožňovat přenosy peněz v linii uživatel-uživatel, ale jen zákazník-obchod. Google však všeobecně dost mlží a používá fráze jako „For us, it's all about bringing our users a better online experience whether they're searching or buying.“

Google Purchases

V únoru byla tak napůl spuštěna služba Google Purchases. Píši napůl, protože zatím vlastně funguje pouze nápověda a systém pro přidávání zboží do Google Base. Prodej ovšem zatím nefunguje, můžete pouze svému zboží určit cenu (mimochodem naznačená je i možnost aukce).

google-base-price

Google Base je mimochodem vůbec zajímavá věc. Je to místo, kam můžete nacpat celkem jakýkoliv svůj obsah (textový i doprovázený některými druhy multimédií). Ale k čemu to vlastně je dobré? Google sám tuto službu označuje jako vstupní bránu, kterou mu cpete data všeho druhu. Není to tak docela pravda – video i fotky se Google cpou jinou cestou, stejně jako řada dalších věcí, ale nedávno například došlo ke sjednocení Google Base a Froogle Merchant Center – přes který obchody sypaly data do Frooglu dříve. Je tedy zřejmé, že důraz je kladen na komerční obsah.

Přesto Google Base není a podle Googlu ani nebude alternativou k eBay či Amazonu. Měl by sloužit pro komunikaci obchodník-Google, nikoliv zákazník-obchodník. Osobně bych si tipnul, že pro tento účel časem bude vytvořena nějaká přehlednější platforma, nějaký „Google Market“. Prozatím jsou čas od času data z Google Base integrována do výsledků vyhledávání.

Google Checkout

V březnu se zjistilo, že Google zaregistroval domény googlecheckou­t.net/org/atd. To spustilo novou vlnu spekulací. Na druhou stranu Google má zaregistrované ohromné množství nejrůznějších domén obsahujících slovo „google“ včetně googleporn.com, takže to nemusí znamenat vůbec nic. Uvidíme, jestli se tenhle název někde objeví, jestli jej Google ve svém platebním systému použije.

AdSense pay-per-action

Minulý týden se objevila zpráva, že Google spolu s vybranou skupinou inzerentů testuje nový způsob platby za reklamu v AdSense. Místo obvyklého placení za proklik (které je ohrožováno časovanou bombou v podobě falešného klikání) by obchodník platil pouze za nějakou nadefinovanou akci návštěvníka, nejčastěji asi za nákup. Jeho reklama se ovšem nebude zobrazovat (alespoň zatím) ve stejné sítí jako PPC reklama, ale v síti nezávislé. Tento experiment může a také nemusí souviset GooglePalem.

Pokud by Google vybíral peníze až za reálný nákup – a tedy ne například za každé zobrazení stránky, která se objeví po odeslání objednávky – nedovedu si představit, jak by to bez GooglePalu dělal. Samozřejmě pokud bude platba probíhat jeho prostřednictvím, bude si moci snadno zkontrolovat kdo, komu, kolik a za co poslal peníze.

Otázka je, jestli by obchody skutečně stály o takovouto silnou provázanost s Googlem, který by tak o nich již věděl prakticky vše. Současné provizní systémy, které jednotlivé obchody mají, jsou založeny čistě na důvěře, že mne obchod nenatáhne (a jeho zájmu, aby se mi vyplatilo spolupracovat s ním). Google by do této zajímavé formy inzerce mohl vnést trochu systému a vydělat by na tom nakonec mohli všichni.

Google Accounts

Poslední zajímavou indicií je, co se děje okolo Google Accounts. Myslíš že se dá bez váhání říci, že se jedná o neošklivější a neodfláknutější věc na Googlu. Protože tomu už brzy asi tak nebude, alespoň screenshot, jak si třetí největší server na světě představuje design něčeho tak důležitého, jako je nastavení osobního profilu.

google-accounts

První známkou, že se něco zajímavého děje bylo objevení odkazu „Change authorized websites“ vedoucího sem.

google-accounts-authorized-websites

© Google Blogoscoped

Opět to s GooglePalem nemusí vůbec souviset. Velmi pravděpodobně má tato funkce sloužit pouze jako kontrola toho, komu Google smí odesílat Vaše data. Pokud například používáte NetVibes nebo jinou personalizovanou domovskou stránku, můžete přímo z jeho prostředí mít informaci o nových emailech na Gmailu. Stačí jen vyplnit login a heslo. Do budoucna by k tomu možná muselo být zapotřebí vědomé a aktivní povolení právě v Google Accounts. Není ale také možné, že by se autorizace týkala i obchodů, kde byste chtěli platit GooglePalem?

Druhá zajímavá informace pochází z této soboty. Google Accounts se konečně připravují na redesign, jeden francouzský bloger dokonce zachytil, jak bude vypadat. Řekl bych, že by to mohlo být spuštěno spolu s platebním systémem, jelikož tím význam Google Accounts dále vzroste a měl by tedy mít i odpovídající podobu.

Vzhledem k načasování to skutečně vypadá, jako by se Google připravoval na hladké provedení všech úprav, které s sebou spuštění tak zásadní služby přinese. Řekl bych, že se skutečně dočkáme další „velké věci“. Zdá se že přípravě platebního systému věnoval Google tolik času a úsilí, že by snad výsledek měl stát za to. Ostatně svou Peněženku už má i Seznam. :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).