Hlavní navigace

WebExpo - jednička s hvězdičkou

21. 10. 2008 16:58 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Nebudu nosit dříví do lesa, na Lupě asi všichni ví, že se konala konference o webu, designu, programování a tak vůbec – WebExpo. Mým povahovým rysem a vlastně i prací je kritika – hledat chyby (proto aby mohly být odstraněny), a tak bych zde mohl psát o chybách, které jsem na WebExpu viděl – občas horko v posluchárnách, občas těžký výběr do kterého ze 4 sálů jít, fronty na oběd … Ale nebudu.

Osobně dávám WebExpu jedničku s hvězdičkou. Ne proto, že by bylo dokonalé, ale proto, že bylo to nejlepší, co se zde za posledních 10–13 let konalo. Vlastně většina těch „chyb“ které jsem zmínil byla daní za to, jak to bylo dobré – kdyby byly přednášky nudné a nikdo na nich nebyl, tak by nebylo horko v posluchárnách, neměl bych problémy s výběrem a ani ve frontě na oběd by nikdo nestál. Musíme si také uvědomit, že to byla první akce a tak nešlo předem odhadovat zájem, obsazenost … a nepochybuji, že další ročník bude bez těhle drobných zaškobrtnutí. A protože myslím, že hodnocení by mělo utvářet žebříček podle kvality, tak WebExpo porazilo všechny Invexy, Tuesday Business Network konference, Křišťálové Lupy atd.

Nemám ani výhrady k přednášejícím, ne že by mě všechno zajímalo, nebo že by mě někdo nenudil, ale vždy si šlo vybrat na to kam jít. Šli jsme dokonce ve třech – projekťák, programátor a já holka pro všechno a často se stalo, že jsme každý byli na jiné přednášce.

Jedna tak trochu odbočka – snad jedinou přednášku, se kterou jsem prudce nesouhlasil, byla přednáška Jirky Knesla „Výběr vhodného frameworku“. Ne že by nebyla zajímavá, či chybná – představovala vlastnosti a výhodný jednotlivých (zejména PHP) frameworků a proč by si měl programátor vybrat právě ten či onen framework. Ale zapomínala zcela na práci v týmu a budoucnost projektu i programátora.

Jestliže totiž děláte v týmu (a u nás v Developstudiu máme jen na technickém oddělení přes 20 lidí), pak nejde o to minimalisticky vybrat ten nejlepší framework pro tu danou konkrétní aplikaci. Dělá-li na jednom projektu více lidí, pak je jasné, že musí danému frameworku rozumět všichni. Ale i když je to projekt, který dělá sám jeden programátor, pak se musí počítat s alternativou, že daný programátor přestane ve firmě působit, onemocní atd. a bude třeba něco upravit/opravit/do­plnit, opět tedy musí daný framework znát i někdo jiný, aby nemusel chyby zdlouhavě hledat.

Navíc prací na jednom frameworku se vše výrazně urychluje – jsou předpřipravené třídy a moduly pro všechno možné, takže i když děláme 20 projektů do měsíce, tak to neznamená, že stejnou věc bude dvacet různých programátorů pokaždé programovat – vezmou si již použité řešení. Proto snad všechny rozumné firmy vybírají jeden či dva frameworky, kterým se věnují.

Často dokonce vytváří vlastní framework, ale to mi přijde jako kravina, protože pak musí u každého nového programátora investovat třeba měsíc do toho, aby se s tím pořádně naučil pracovat (a on pak může třeba po měsíci odejít a čas do něj investovaný je k ničemu). My jsme naopak chtěli framework s co nejlepší dokumentací, s co největším počtem hotových řešení a s co největším počtem programátorů „na trhu“, kteří jej znají a které nemusím učit. Zcela jednoznačně tak padla volba na Zend Framework (viz naše nabídka pozice pro programátora v PHP+Zend+MySQL na VPP i HPP).

Dobře, můžete si říct, že přednáška byla účelná alespoň pro samostatné programátory/stu­denty, kteří mají nějaký vlastní projektík/stránky atd. a tak si mohou vybrat co chtějí. Co ovšem takový programátor či student chtějí dělat v budoucnu? Chtějí stále dělat jen nějaké své drobnosti?

Jestli se chtějí v budoucnu někam dopracovat, je nejlepší začít práci v nějakém týmu – učíte se od ostatních, naučíte se týmové spolupráci, získáte pracovní návyky, které se vám budou hodit a které zvýší vaši cenu. Ovšem když budete tvořit programy v nějakém obskurdním frameworku se dvěma uživateli, tak jakkoliv budete dobrý, každý kdo vás bude chtít zaměstnat ve větší firmě musí počítat s tím, že minimálně první měsíc bude vaše výkonnost výrazně nižší. Takže proč už i ten malý vlastní projektík nedělat ve frameworku s jednoznačnou budoucností a širokou uživatelskou základnou. Snadněji najdou juniorské i seniorské pozice, dříve se dostanou k větším penězům.

Ale to jsem hodně odbočil od WebExpa, takže zpět k tématu – WebExpo bylo prostě výborné. Už teď se těším na příští rok, ještě nyní dávám dohromady kontakty, co jsem získal letos a určitě se nám účast vyplatila.

Sdílet

  • 21. 1. 2023 15:19

    Hanin Mamlaka

    تأسست الشركة السويدية إيكيا على يد انجفار كامبراد من منطقة نائية في السويد تسمى ألمهولت، قام كامبراد بتبسيط أسماء المنتجات وتسميتها بشكل فريد باللغة السويدية، تمتلك شركة إيكيا أكثر 12000 منتج، وتبيع مفروشات وإكسسوارات منزلية عالية الجودة، وبأسعار معقولة.
    تعتمد الشركات بالعادة الرموز والأرقام لفهرسة المنتجات، ولكن مؤسس شركة إيكيا إنجفار كامبراد كان يعاني من عسر القراءة، لذلك قام كامبراد بتسمية المنتجات تبعًا لكلمات وأسماء أماكن سويدية، وقد ساعده ذلك على تذكر أسماء المنتجات، وسهل على نفسه وعلى الآخرين تذكرها.
    تركيب اثاث ايكيا

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).