Hlavní navigace

Vyšel WordPress 3.0 "Thelonious"

17. 6. 2010 21:02 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Konečně je to tady, před chvíli vyšla nová verze nejoblíbenějšího redakčního systému na světě Wordpress – Wordpress 3.0 codename „Thelonious“.

A je to opravdu nová verze, žádný drobný upgrade ikonek, dá se říct že odstranila všechny největší nešvary a učinila WordPress použitelným i pro ty, kteří si nevystačí se základním nastavením. Mezi ty hlavní změny bych vypíchnul

  • Výrazně jednodušeji se např. vytváří vlastní typy příspěvků (předtím byly jen Stránky/Příspěvky a i pluginy to řešily strašně kostrbatě)
  • Jsou spojeny jedno-webová a víceuživatelská verze, tj. sbohem Wordpress Mu, vítej WordPress 3.0 (bude ale ještě nějakou dobu trvat, než se zaktualizují pluginy)
  • Konečně přibyl editor menu, to byla dříve u složitějších navigací neskutečná onanie vyžadující vlastní funkce nebo složité pluginy, nyní je součástí.
  • Nová základní šablona – nainstaloval jsem vám ji (resp. poslední betu) na svého SEO Konzultanta, tak si ji můžete prohlédnout, tohle je prakticky výchozí šablona (jen jsem napravo dal pomocí widgetů Facebook a naši Google Certified Partner certifikaci), má ohromné možnosti nastavení pro klikače – různé barvičky atd. Samozřejmě si můžete vybrat z mnoha set jiných kvalitních témat dostupných v oficiální databázi (či jinde), či udělat vlastní.

Osobně (resp. profesionálně) již WordPress 3.0 používám několik měsíců od různých Alfa/Beta verzí a jsem naprosto nadšen. Například je na této verzi udělán i web asi nejznámějších pražských prodejců luxusních vířivek, kde jsem právě využil téměř všechny nové funkce toho redakčního systému.

Například takhle vypadá zadání třeba jedné konkrétní vířivky Altamar (administraci máme ještě trochu přizpůsobenou pro naše potřeby a klienty, a zákazník taky vidí standardně jen volby, které potřebuje).

Administrace vířivky na webu Aquamarine Spa

Jak vidíte, zákazník si může sám snadno naklikat a vyplnit vše co potřebuje a když se pak kouknete na stránku této vířivky na webu, tak jsou zadané údaje zpracované do nějaké poutavější podoby, a stejně tak tyto vířivky mají svou vlastní kategorizaci, třeba tato je součástí vířivek řady 880, kde je zobrazení zas přizpůsobeno jen a jen vířivkám (můžete srovnat se zobrazením u sauny, nebo u bazénů).

Samozřejmě některé jiné open-source redakční systémy tohle umí dávno, ale ty zas mají své jiné mouchy, zejména horší použitelnost a je třeba výrazně vyšší hranice nutných znalostí pro správu. WordPress je tak nyní dohnal a prakticky už nevidím moc důvod, proč bych měl někde používat něco jiného.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).