Hlavní navigace

Programátorská logika není pro každého

18. 10. 2008 20:02 (aktualizováno) Nishkam Jan.

Dnes tady mám pár příkladů „programátorštiny“ na webu. Asi znáte situaci zablokované komunikace mezi geekem a tzv. BFU. Programátor je člověk velice soustředěný na svojí práci. Řeší složité problémy a k tomu používá složitou technologii. Tzv. „normálnímu“ člověku připadá vždy divný. Pravděpodobně proto, že té terminologii nerozumí. Problém nastává v situaci, kdy se programátor, ponořený do spletí technických struktur, vytváří něco, co má komunikovat s tímto „normálním“ uživatelem. Například software nebo webovou stránku.

Zajímavý odkaz: www.jakpsatweb­.cz/pouzitelnos­t.html

Příklad č. 1. www.bloc.cz

Velice zajímavý blog neméně zajímavého autora. Pod článkem je obvyklý výpis komentářů návštěvníků, který vypadá takto

bloc.png

Všimněte si tlačítko „detaily příspěvků“. Nebylo by lepší třeba, „ukázat komentáře ke článku“? Proč detaily? Jakých příspěvků? Když už nahoře je nadpis „Komentáře ke článku“, proč plést lidi slovem „příspěvky“ a nemístným „detaily“. Pravděpodobně, slovo „detaily“ pochází z názvu databázové tabulky pro uložení komentářů a bylo propašované do uživatelského rozhraní.

Příklad č. 2 radovan.blo­ger.cz

A znovu diskuze pod článkem

radovan.png

Formulář pro vložení komentáře má titulek „Založit nové vlákno diskuze“ Hmmm… chtěl jsem jen napsat komentář, nechci nic zakládat a už vůbec ne nějaké „vlákno“. Ještě více rozpaků vzbuzuje nápověda v závorkách „pokud chcete reagovat na již vytvořenou diskuzi, nezakládejte nové vlákno“. To už nechápu vůbec nic. Raději jdu pryč.

Příklad č. 3 stream.cz

Chtěl jsem nahrát video. Nahoře v menu klikám na „Nahraj svoje video“ A dostanu tohle

stream.png

Neplatná identifikace uživatele.

Cože? Jaká identifikace? Proč neplatná? Nikdo po mně přece nechtěl ani číslo občánky ani heslo. Jak a kdo mně identifikoval a proč je to neplatné? Mám všechny své doklady platné!
A hlavně co teď? Žádné vysvětlení… asi zavolat na kontaktní tel.

Příklad č. 4 letuska.cz

Potřebuji koupit zpáteční letenku do Amsterdamu. Chci tam jen na víkend. Po vyplnění formuláře a následném odeslání dostávám odpověď

letuska.png

Pro požadovaný segment neexistuje itinerář. Zvolte jinou preferenci.
Jaký segment? Jaký itinerář? Co vlastně mám zvolit? Nevím, raději to zkusím jinde.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).