Hlavní navigace

Na svém blogu si můžu psát co chci

25. 5. 2009 19:17 Tomáš Kapler

Už mi lezou krkem ti co mi vyčítají, že tu občas zveřejním něco, co se týká nějakého mého komerčního projektu. Lidi, toto je můj blog, já si sem budu psát co chci, trhněte si nohou. Jestli mě nechcete číst, nemusíte, nikdo vás nenutí. Kodex blogera Lupy toto umožňuje, viz bod 4 (http://blog.lu­pa.cz/wp-signup.php).

Dostal mě třeba příspěvek nějakého Michala, který mi vyčítá, že „nepřispívám k přínosu ostatních“. Lidi, ja na vaše blaho kašlu, starejte se o vaše blaho sami, nejsem vaše máma (navíc si myslím, že zrovna článek, kde popisuji, jak se dělá SEO prakticky na příkladu cestovní kanceláře, je něco, co zrovna může mít velký přínos pro mnohé).

Existují zde dokonce přímo firemní blogy, které nedělají nic jiného, než že zveřejňují firemní informace, pátrejte v seznamu http://bl­og.lupa.cz/sez­nam-blogu/, jistě najdete. Možná je naopak chybou, že informace o mých komerčních projektech jsou tak málo časté, tvoří méně než zhruba 5 % mých příspěvků. Tam kde to tvoří 100 %, tam si nikdo nestěžuje. Možná je tedy toto cesta, jak se takových příspěvků zbavit.

Možná je chybou, že zveřejňuji všechny reakce (vyjma spamu, bezobsažných nadávek a těch, co mají osobní dotaz na který odpovídám mailem) a snažím se diskutovat a obhájit své argumenty. Vím, že v klasické novinařině platí pravidlo, že se čtenáři se nediskutuje, že to je marná snaha, ale to je si myslím právě rozdíl v blogu a v novinách (mimo jiné i proto, že článek v novinách nemusí zastávat stanovisko autora, ale novin) a já mám ty „osobní vztahy“ s inteligentními čtenáři rád.

Naopak (citace z Kodexu bod 5) …názory vyjádřené v blogu nemusí být v souladě s postoji provozovatele či redakce serveru a není je možné považovat za názory provozovatele. Kdybych blogoval na jiném blogovacím systému, ať už blog.cz, wordpress.com … tak bych měl taky takové problémy? Blogy na Lupě jsem si vybral, protože jsou tematicky nejbližší naprosté většině mých témat a protože používají Wordpress MU, který mi naprosto vyhovuje.

Mimochodem pro ty co mě obviňují z toho, že jsem dal do příspěvku odkaz na svou komerční aktivitu – jednak opět odkazuji na Kodex, který nic takového nezakazuje, a navíc – třeba ten blog.cz má GTPR 6, Wordpress.com GTPR 9, můj blog má GTPR 3, stejně jako blogy.lupa.cz, Lupa má GTPR 4, můj rodinný web má GTPR 4. Takže blogování zde je i z tohoto pohledu to nejméně výhodné.

Já chápu, že reaguji na ty dvě promile čtenářů, kteří prostě mají nutkání přispívat a že nejspíš budou reagovat ti, co s něčím nesouhlasí než ti, kteří budou souhlasit. Ale stejně bych uvítal, kdyby autoři příspěvků u toho přispívání přemýšleli, minimálně si uvědomili, kde přispívají. Chci toho moc?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).