Hlavní navigace

Licence Google Chrome opravena

4. 9. 2008 16:18 Tomáš Kapler

Jak asi víte (ostatně to bylo na Lupě asi pětkrát, a dokonce to ukazovali i na Nově), Google představil nový prohlížeč – Google Chrome. Ten vypadal zajímavě, ale „drobná chybka“ při psaní licenčních podmínek způsobila, že by jej mohl používat leda tak blázen, protože si v nich Google vyhrazoval práva na cokoliv, co v tom napíšete (například vaše hesla, maily …) včetně práva předat tyto informace libovolné třetí osobě. Chybka byla před chvílí opravena, nová pravidla znějí

11. Content license from you

11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services.

Můj názor na Google Chrome

Možná by někoho z vás zajímal můj názor na tento prohlížeč, jako člověka, který vyzkoušel prakticky všechny od roku 1994, vyvíjí několik desítek webů měsíčně atd. V tom případě vás zklamu ;). Ne že bych názor neměl, ale když jsem viděl, že o tom hodinu po vydání byl plný internet, a jen tady na lupě o tom napsali 4 blogeři, tak to nepovažuji za vhodné a počkám až se utlumí vášně.

Ale ve stručnosti – domnívám se, že Google Chrome je nejlepší výchozí instalace prohlížeče – umí více než Opera a IE8 a přitom je přehlednější a jednodušší než IE6 a hezčí než IE či Opera, zároveň je kompatibilnější než IE8 (dobré testovat třeba na amapy.cz a podobně). Co mě ovšem dostalo nejvíce je neskutečná rychlost, a potom úžasné zbavení se nesmyslů na obrazovce, takže člověk vidí o 5 řádků více než v libovolném jiném prohlížeči (s výchozím nastavením). Má pro mě jedinou nevýhodu a tím je (zatím???) neexistence pluginů – pár drobností bych totiž uvítal – nějaké developerské nástroje a hlavně zadávání uživatelských jmen a hesel kliknutím na ikonku (u Opery klíč, ve FF jsem musel najít plugin). Co mě sere neskutečně je zvětšování pouze písmen, nikoliv celého obsahu, a práce s obrázky (neexistence karty Vlastnosti, nemožnost jej zvětšit/zmenšit atd.). Uvítal bych také lepší podporu nejpoužívanějších CSS3 stylů.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).