Hlavní navigace

Zablokovaný YouTube

26. 2. 2008 10:15 Michal Černý

Toho, že Pakistánská telekomunikační společnost zablokovala na celém světě YouTube se píše snad všude. Ale o tom, zdali to něco napovídá do budoucna nebo zdali to bylo správné téměř nikde.

Už dlouho jsme nebyli svědky takto transparentního a velkého vyprázdnění tématu jako v případě zablokování slavného video portálu. Téměř každý je schopen napsat že se něco stalo, málokdo jak (i když přece jen zde na Lupě něco vyšlo) a téměř nikdo nepíše proč (nebo dosti zkresleně) a snad nikdo nepíše jaké to může mít důsledky.Abychom si jen nestěžovali na vyprázdnění tématu pokusíme se to ve zkratce shrnout.

Pakistan Telecom, který plnil nařízení vlády omylem zablokoval přístup k serveru Youtube, nejen v Pákistánu, ale na celém světě. Důvodem zablokování serveru, bylo porušování zákona v této zemi. Konkrétně se jednalo o hanobení symbolů víry, obzvláště proroka Muhameda. Na videích která tento stav způsobila jsou mimo jiné uveřejněny karikatury, které vyšly v Dánsku. Regulérnost zásahu je i z pohledu českého právního rámce přijatelná, neboť i my máme podobný zákon, který umožňuje velice podobný postup například proti propagaci nacizmu. Z pohledu muslima je ale nacizmus (který ho téměř nezasáhl) maximálně stejným zlem, jako útok na víru, který se jich často dotýkal (a mají pocit, že stále dotýká). Pokud budeme respektovat ducha českých zákonů, pak bychom měli totéž dělat i s tímto právem Pakistánským (pokud samozřejmě je realizováno jen a pouze na jeho území).

Jinou otázkou je, zdali zablokovat celý server, nebo jen určitá videa. Při flexibilitě uživatelů by se však spíše jednalo o boj s větrnými mlýny, pokud by do celého procesu nevstoupilo Youtube s nějakým způsobem blokace obsahu.

Poslední otázka, která je pro středoevropan klíčová je otázka zablokování zdrojů. Jedná se o nebezpečný precedent, jak jedna firma „kdesi daleko“ může poslat k ledu (skoro) celý internet. Pokud však internet nezmění nějakým zásadním způsobem svou práci s adresací a směrovacími tabulkami, bude tato hrozba vyset ve vzduchu i nadále. Nebude pro nějakou telekomunikační společnost (nebo jen jednoho jejich zaměstnance) příliš lákavé za peníze provádět komerční útoky? A lze internet stále považovat za opravdu svobodný, ve smyslu možnosti globálního obsahu v rámci právního řádu?


Videa o kterých se mluví:

http://www.you­tube.com/watch?v=HIH­DqZLTK5Y
http://www.you­tube.com/watch?v=bd2VE­BE-qX8
http://www.you­tube.com/watch?v=1Wu5e50­zrPA


A zajímavý článek z WSJ:

http://online­.wsj.com/arti­cle/SB120395109205290503­.html?mod=goo­glenews_wsj

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).