Hlavní navigace

Glosář - Témata označená nálepkou Technologie

  • Wikiverzita - první seznámení

    Wikiverzita je spřízněným projektem Wikipedie, který se snaží představovat otevřený portál určený ke vzdělávání a osobnímu rozvoji. Nabídka kurzů je velmi rozmanitá – od stavby kůlny po vedení a řízení lidí. Jsou takovéto kurzy perspektivní, nebo jde jen o nikam nevedoucí krok…
  • Firefox 4.0, Chrome nebo IE 9?

    A neb, který prohlížeč bude mít na vrch. Google Chrome je aktuálně třetím nejpoužívanějším prohlížečem současnosti a zdá se, že mu patří také budoucnost. Po Firefoxu převzal image inovátora a prohlížeče pro náročnější uživatele. Neprovázejí ho problémy s kritickými chybami a zdá se, že by brzy mohl konkurovat IE i Firefoxu.
  • Hyperlokální zpravodajství – výzvy, možnosti, problémy

    Finanční skupina PPF nedávno spustila zajímavý zpravodajský projekt založený na hyperlokálnosti. Zajímá je pouze to, co se děje v malém městě či městské čtvrti. Informace přitom chtějí získávat od běžných lidí. Jedná se o nový masivní nástup občanské žurnalistiky? Ve svém nedávném článku pro dsl.cz jsem se věnoval problematice hyperlokálního zpravodajství. Především pak otázkám zpojenými s problémem definice formátu, mediální výchovy a pochopitelně se dostalo i na poslední projekt PPF.
  • Google propouští. Možná...

    Tento týden se opět objevila v médiích zpráva o tom, že Google chce propustit asi 10 000 zaměstnanců. Je potřeba říci, že zprávy podobného charakteru se v minulosti ukázala jako nepravdivé. Podle všeho by se mělo jednat o externisty a brigádníky. Pokud by tomu opravdu tak bylo, pak je možné hledat dva možné důvody. Prvním by byl dopad hospodářské krize, což je universální zaklínadlo na všechno. Argument se však vzhledem k tomu, že Google vydělává stále více ale jeví jako ne příliš pravděpodobný.
  • Končící Lively, problémy s GTalk

    Google se rozhodl pohřbít jeden se svých zajímavých projektů týkající se sociálních služeb a nových forem komunikace. Lively končí. Je důvod k pláči, nebo k oslavám? Pokud se na celou věc chceme podívat bez emocí je potřeba rozklíčovat, co Lively pro Google znamenal a proč skončil. Lively se snažil být konkurencí pro Second live, snažil se být novou formou komunikací mezi uživateli. Google ale zřejmě sociální sítě příliš neumí. Orkut stagnuje, Groups je stále ne zcela využitý, Lively skončilo…
    23. 11. 2008 14:05 (aktualizováno)
  • Elektonický podpis

    Vláda schválila další zákon směřující k elektronizaci českého úřednického světa. A diví se, že mají občané nedůvěru elektronické komunikaci. Kde je vlastně problém? Na úvod jen krátkou poznámku. Elektronizaci a online přístupům fandím. Jednak to snižuje náklady a druhak je to pohodlnější. Nemám rád úřady a divné kolonky do kterých člověk neznalý „úřednického jazyka“ neví co má vyplnit. A když se přepíše, může začít vše vyplňovat od znovu…
    20. 11. 2008 16:11 (aktualizováno)
  • Chrome první dojmy

    V tomto spotu se pokusím průběžně připojit několik praktických postřehů z používání Chrome. -Zajímavý je import přihlašovacích údajů a hesel. Do iGoogle se heslo ani jméno nenahrálo, do dalších služeb Google ano. -Český server Rajče.net není s prohlížečem kompatibilní. V albech nejdou zobrazovat korektně všechny fotografie, nekteré vůbec. Server je v podstatě nepoužitelný.
  • Twitter je prý nejpopulárnější v Japonsku, Taiwanu a USA

    Populární mikroblog Twitter se těší své největší oblibě ve Východní Asii. A možná to není pravda. Dnešní článek na Živě Linux je prý nejoblibenejší v Indii na Kubě a v Česku ve mě vzbudil jisté emoce. Je ukázkou toho jak rychlostí sta znaků za minutu napsat článek. Nejen, že Živě odkazuje na něco, co si může během pěti vteřin vyrobit samo, ale ještě špatně pojmenuje službu od Google.
    2. 9. 2008 19:06 (aktualizováno)
  • Seznam - OpenID a Freemail prioritami

    Jako již tradičně, přináším rozhovor, který posloužil jako podklad pro články. Tentokráte s Petrem Přibylou, produkt managerem Seznamu. Kolik existuje na Seznamu emailových adres a kolik z nich je aktivních? Vedeme přes 7.5 miliónu schránek, z nich je přes 5.6 miliónu aktivních. Meziroční nárůst počtu schránek je zhruba 1.5 miliónu.
    28. 8. 2008 8:33 (aktualizováno)
  • Přijdou tencí klienti?

    Rychlost internetu stále roste 2 Mb jsou dávno překonány, 4 Mb je dnes standard domácnosti a příští rok přijde 8 Mb. Kdy konečně přijdou na trh (a do módy) tencí klienti? Osobně jsem se naučil psát články v Google Dokumenty. Je to pro mne jednoduchý a pohodlný editor – potřebuji zvýraznění textů, hypertextové odkazy, podnadpisy. Oproti OpenOffice.org se mi líbí zkratka Ctrl+K pro přidání hypertextového odkazu. Myslím, že většina běžných textů a tabulek lze dělat pomocí online editorů…
    27. 8. 2008 19:47
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).