Hlavní navigace

Přijdou tencí klienti?

27. 8. 2008 19:47 Michal Černý

Rychlost internetu stále roste 2 Mb jsou dávno překonány, 4 Mb je dnes standard domácnosti a příští rok přijde 8 Mb. Kdy konečně přijdou na trh (a do módy) tencí klienti?

Osobně jsem se naučil psát články v Google Dokumenty. Je to pro mne jednoduchý a pohodlný editor – potřebuji zvýraznění textů, hypertextové odkazy, podnadpisy. Oproti OpenOffice.org se mi líbí zkratka Ctrl+K pro přidání hypertextového odkazu. Myslím, že většina běžných textů a tabulek lze dělat pomocí online editorů. Jistě jsou výjimky, které nás nutí čas od času sáhnout k instalovanému programu, ale běžně to většina z nás nevyužije.

Co spustíte hned po zapnutí počítače? Internetový prohlížeč? A kolik vlastně použijete běžně programů? Kolik z nich by nemohlo běžet online? Možná již víte kam mířím. Nehodil by se na trhu (levný) tenký klient. S mikro linuxovým jádrem, které by umělo téměř jen ovládat Firefox, který by byl jediným běžně pouštěným programem. Spoustu práce by odvedli doplňky. Stačil by poměrně malý disk, relativně pomalý procesor, relativně málo RAM (zvážíme li optimalizaci OS pro jeden program) a snad jen WiFi anténka. Bohatě by stačil 7¨ či 8¨ display.

Výhody se zdají být zřejmé. Malá hmotnost, cena, mobilita a přitom použitelnost pro práci online. Asi ne jako jediný počítač, ale do školy na přednášku, jednání, nebo na cestu tramvají či vlakem ideální. Prvním krokem může být Eee. Ale to stále je příliš polyfunkční a příliš drahé.

Svou roli mohou plnit smartphone. Ale ty jsou malé a ne příliš pohodlné. Vše nasvědčuje tomu, že by se nějaký tenký klient za 3–4 tisíce hodil. Přijde? Věřme že ano.

Koupili byste si takového tenkého klienta?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).