Hlavní navigace

Dají háčky a čárky smysl českému internetu?

23. 5. 2008 21:02 (aktualizováno) Michal Černý

To je asi jedna z nejzásadnějších otázek. Ač si to asi již příliš neuvědomujeme slovo zive nemá v češtině žádný význam. Na rozdíl například od živě či živé.

Spousta domén by konečně mohla nést české jméno. Takové, které bude našinci dávat smysl. I když někdy to bude spíše z bláta do louže. Taková ceskatelevize se sice změní na českátelevize, ale stále nám chybí mezera. Domény získají reálný český název, ale ne všechny. I když to je asi otázka chytré volby názvu.

Navíc je potřeba vidět skutečnost, že doménová jména docházejí a přijít s háčky a čárky by mohlo částečně pomoci. Pokud ovšem nedojde k tomu, že na živě i na zive bude stejný obsah. Příchodu diakritiky tleskám. Užijí je české weby pro české návštěvníky. Pokud na ně bude chtít přijít někdo jiný, pak ať dostane k dispozici anglický název webu, nebo ať užije Google či jiný vyhledávač.

Pokud má mít celá atrakce nějaký význam, pak by do hry měli vstoupit mezery. Pak by doménové názvy získaly reálný smysl. Jejich tvorba by pak mohla býti očím i jazykovému citu lahodící záležitost. Do té doby ale budeme svědky toho, že se česká slova budou dále komolit a nikomu to nepřijde divné. Komu na jazykové logice záleželo, zvolil již bez diakritiky dobrý název – lupa, seznam, atlas… A komu ne (ČT) tomu asi nepomůže žádná inovace.

Chybí li nám doménová jména je cesta k diakritice možná, i když asi ne zcela vše řešící. Jde li nám o jazyk, pak pro mnohé bude krokem z bláta do louže. A možná to nejdůležitější nakonec. Co tím vlastně chceme sledovat a čeho dosáhnout? A následně, může se nám to touto cestou podařit?

Má užívání diakritiky v doménových jménech význam?

  • Ano.
    13 %
  • Ne.
    87 %

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).