Hlavní navigace

SMS notifikace Google Calendar pro česká čísla

28. 11. 2006 10:18 (aktualizováno) David Antoš

Před pár měsíci jsem začal používat Google Calendar a až na pár občasných chybiček si jej nemůžu vynechválit. Jediným nedostatkem, který jsem až do nedávna pociťoval, byla chybějící SMS notifikace. Ta byla původně (logicky) určena jen pro Spojené státy, před časem však došlo k jejímu rozšíření i o další země včetně Česka. Alespoň oficiálně. Ve skutečnosti tato funkce fungovala velmi podivně. V nabídce pro zasílání SMS byly (a stále jsou) pouze operátoři O2 a T-Mobile, nicméně některá čísla O2 to odmítalo přijmout, naopak někteří uživatelé s Vodafone hlásili, že jim to funguje.

Uživatelské podpora

Využil jsem této příležitosti k otestování uživatelské podpory Googlu, která je všeobecně považována za spíše slabou. Hned 29. září, kdy jsem svůj dotaz odeslal, jsem – kromě automatické zprávy o přijetí emailu – dostal krátkou odpověď, kterou pravděpodobně nepsal žádný robot, informující o přesměrování připomínky vývojovému týmu.

Už funguje

9. listopadu mi pak od „The Google Teamu“ přišel email, že v Google Calendaru provedli jisté změny a nyní by to již mělo fungovat. A ejhle – skutečně funguje! Předpokládám, že nyní již notifikací mohou využít zákazníci všech českých operátorů, ačkoliv Vodafone v nabídce uveden není. Kdybyste měli jinou zkušenost, prosím upozorněte.

Webovým aplikacím stále „něco chybí“

Když již zde píši o Google Kalendáři, rád bych se podělil o svůj dojem z této služby. Google má celou řadu zajímavých úžasně inovativních webových služeb, ať už je to Google Notebook či kancelářské programy. Kromě toho, že jsou úžasné, mají ještě něco společného. V současné podobě nemají šanci dotknout se masového uživatele. Jejich úžasnost není na první pohled vidět, není úplně jasné, k čemu to slouží a proč by si s tím člověk měl začínat, jaké jeho potřeby to řeší. Google pěkně rozšiřuje svůj ekosystém funkcí a technologií, ale stále ještě má před sebou obrovský balík věcí, které musí udělat než se v této oblasti dočká úspěchu. Naprosto nepochybuji, že webové aplikace nahrazující desktop se jednou stanou samozřejmou součástí života na síti většiny uživatelů. Ta doba je však vzdálená ještě možná roky. Googlu by se trpělivost nakonec měla vyplatit, do té doby však bude slýchat posměšné komentáře, že kromě vyhledávání se mu v žádné oblasti nepodařilo významněji prosadit.

Google Calendar – jednoduchý, užitečný a použitelný

Google Calendar je jiný. Jeho účel je jasný na první pohled. Nemusí konkurovat žádné přímé desktopové alternativě. (Jasně, Outlook. Jenže ten mezi osobními počítačovými uživateli zdaleka není takovou samozřejmostí, jako třeba Word.) Jeho praktický přínos je velmi snadno ověřitelný – kdo s sebou neustále nenosí nějaké to PDA, smartphone či přímo notebook, ocení dostupnost kalendáře odkudkoliv. V konkurenci s papírem má několik podstatných předností (byť ne pro každého) – opakované události, sdílení (!) a funkce rozesílání emailových pozvánek. Z osobní zkušenosti můžu řici, že tato služba může uspět i mezi internetovými nenadšenci. Doporučil jsem Google Calendar několika lidem a většina z nich jej skutečně začala používat a dokonce ani nepotřebovala žádné vysvětlování, jak to funguje, proč to funguje, k čemu to funguje.

Málo viditelná hrozba pro české portály

Google Calendar je tedy použitelná služba, která dle mého názoru má šanci velmi rychle rozvinout v zásadě nový webový segment – segment online kalendářů. A nejvíce by se tohoto trendu měly obávat české portály, které jednoduše nestíhají okopírovat každý trend, který se ve světě objeví, a zuby nechty se snaží udržet na úrovni alespoň v oněch dávných klíčových oblastech (vyhledávač, email, zprávy, komunity). Naprosto jim ale uniká cokoliv okolo.

Google Calendaru chybí pouze jazyková lokalizace k tomu, aby se stal plnohodnotně přístupný všem českým uživatelům. Vsadím se, že se toho také v příštím roce dočkáme. Google musí udělat hrozně málo pro to, aby službu z počátku určenou Američanům uvedl na další trhy. A právě tyto jaksi mimochodné služby jsou pro české portály největší hrozbou. Když začnu používat Google Calendar… má pro mě ještě smysl zůstávat u emailu na Seznamu? Nezachycení rozšiřování škály frekventovaných služeb nakonec ohrožuje jejich pozici i u těch tradičních. České portály se mohou dokolečka přetahovat o podíly v oněch čtyřech segmentech, ale vůbec si nevšímají, jak jim tu mezitím vyrůstá YouTube, Google Calendar, Wikipedie, instant-messengery atd.

Služeb jako je Google Docs & Spreadsheets se v horizontu pár let u nás nikdo obávat nemusí. Ale Google Calendar je přítomnost, teď, v tomto čase si získává i české uživatele, kteří tak postupně unikají ze sféry českých portálů. Že je to realita ukazuje Gmail. Strašně rád bych znal jeho statistiky podílu mezi českými uživateli, ale z trendu v mém okolí jsem přesvědčen, že se postupně stává velmi, velmi významným.

Související:
Nesmyslný internetový nacionalismus
Pro Centrum a Atlas už není místo
Portál Windows Live míří (také) na Česko
Will you TakeIT.cz
Web 2.0 je bullshit
A von ten Google Notebook není marnej!
Google YouTube.com – hegemon videa na internetu
Konečně použitelné záložkování





Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním a přidejte si tento blog do RSS čtečky!
Linkuj Přidej na Seznam  

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).