Hlavní navigace

Pozvánky na fotbalový komunitní server Joga.com od Googlu a Nike

29. 3. 2006 0:25 (aktualizováno) David Antoš

Google ve spolupráci s Nike (nebo Nike ve spolupráci s Googlem?) nedávno spustil komunitní server Joga.com, který je úzce zaměřený na fotbalové fanoušky. Záměr je zřejmý – MS se blíží. Jako u mnoha služeb, na kterých se Google podílí, je i u Jogy zvolena registrace formou pozvánek, bez toho se na něj nedostanete. Osobně bych řekl, že v tomto případě vůbec nejde o nějaký strach z přetížení, ale spíše jsou zkrátka pozvánky tou správnou metodou, jak rychle nalákat nové uživatele a to navíc tak, že již v komunitě budou mít nějaké známé.

Díky člověku na Google Blogoscoped jsem dneska pozvánku získal. A vypadá to, že jsem jeden z prvních v Česku, konkrétně jeden z devíti registrovaných členů, z čehož 2 mají brazilské jméno a jeden pravděpodobně funguje jako české zastoupení Nike. Ani z dalších zemí se nezdá, že by se zde houfovaly zástupy. Ovšem Nike, který se asi bude starat o propagaci, má ještě pár týdnů času. Mimochodem Joga.com je prakticky kompletně lokalizovaná do češtiny, no konečně.

Co tedy Joga je? Orkut + Google Video zabalené do designu Nike. Nic víc, nic míň. Je zajímavé, jak se Google snaží uplatnit ve světě komunitních portálů po v zásadě neúspěchu orkutu. S partnerem a úzce specializovaně. Čekají nás komunity okolo baseballu? Amerického fotbalu? Vaření? Zahrádkaření? A je tohle skutečně ta správná cesta? No, Google to asi moc nestojí a pro Nike to je dobrá forma propagace.

Osobně bych řekl, že Joga bude mít jistou návštěvnost v souvislosti s mistrovstvím, a pak to začne postupně upadat. Ostatně nejfotbalovější národ na světě už svou komunitu má jinde – Brazilci již orkut bezpečně okupují.

Udělal jsem pár screenshotů, abyste si sami prohlédli, o čem je řeč.:

Špímachr – ve svém profilu uvádíte řadu informací, navíc si můžete zvolit cosi jako přezdívku. Špílmachr, Parádičky nebo Vyvolený. :-)
Úvodní stránka – takto vypadá úvodní stránka po přihlášení.
Fotoalbum – podobně jako na orkutu i na Jogu můžete nahrávat fotografie.
Počátečních 11 – můžete si zvolit svou jedenáctku a ukázat, komu fandíte.
Milan Baroš – ano, vybrat si můžete i českého fotbalistu. Zajímavé je, že žádný z nich není v kategorii „oficiální sportovci“. Buď je ta kategorie pro hráče, kteří mají smlouvu s Nike, nebo je to zkrátka výběr hvězd a na Čechy se nedostalo. Mezi „sportovci“ jich pár najdete, ale zdaleka ne všechny. Asi se spoléhá na to, že je přidají sami uživatelé, ti dosavadní jsou vytvoření uživatelem " Nike Football CZ", asi to české zastoupení Nike.
Komunita – základem Jogy jsou komunity, zde například komunita okolo Henryho. Najdete zde diskusi, fotogalerii i videa. Screenshot je bohužel menší, protože zdejší blogy mají limit na velikost obrázků.
Videa – zde jsou ta videa, Henry má zatím jen dvě.
Ukázka videa – videa se přehrávají ve flashi, jako na Google Video.
Blogy – lidé mohou „blogovat“, já bych to spíše označit zápisník. Na orkutu je myslím něco podobného.
Pouze IE – na Jogu nahrajete video jedině z IE.
Pošta – zajímavé je, že pošta je sdílená s orkutem, objevuje se mi zde zpráva, kterou jsem obdržel tam.
Česká komunita – a dokonce i komunity. Mám v záložkách orkutí českou komunitu a zobrazuje se mi i zde. Po kliknutí Vás to přitom pošle přihlásit se k orkutu.
Češi – tohle je výpis českých uživatelů. Osm. Osm!
Seznam videí – celkem zde je přes 400 videí. To celkem jde, podle mého názoru se jedná o nejzajímavější obsah portálu a právě pro videa sem lidé budou chodit.
Nápověda – i nápověda je kompletně přeložená do češtiny.

Pokud máte zájem o pozvánku, mám jich neomezený počet. Zanechte svůj mail v diskusi a postupně Vás obešlu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).