Hlavní navigace

Nový design Googlu na vaše vlastní oči

21. 4. 2006 12:56 (aktualizováno) David Antoš

Nejsem si jist, jestli o tom již nějaký český blog psal, nicméně možná již víte, že Google experimentuje s novým designem výsledků hledání. Zatím se tento test zobrazoval náhodným uživatelům, nyní však existuje jednoduchý způsob, jak si každý může nové uživatelské prostředí vyzkoušet sám.

Ještě předtím bych Vás rád varoval, že si nejsem jist, jestli se dá toto nastavení vrátit zpět, pravděpodobně by však mělo stačilo promazat cookies. Nové prostředí totiž nemusí každému vyhovovat (naopak se zdá, že většina ohlasů je spíše negativní).

Postup (vyzkoušeno ve FireFoxu):

  1. Běžte na Google.com
  2. Zadejte do adresního řádku tento kód: javascript:do­cument.cookie=„PREF=ID=f­b7740f107311e46:TM=11426­83332:LM=1142683332:S=fN­Sw6ljXTzvL3dWu;pat­h=/;domain=.go­ogle.com“ (Pokud byste s tímto postupem měli problém, zkuste ZDnet.)

  1. Vraťte se na Google a zkuste si něco vyhledat

Pokud nechcete experimentovat, můžete si alespoň prohlédnout screenshoty.

google-hledani-toronto-hotels-stare-nahled

Stará podoba výsledků hledání.

google-hledani-toronto-hotels-stare-nahled

Nová podoba výsledků.

Co tomu říkáte? Osobně jsem poněkud konzervativní a příliš se mi nechce zvykat na novou podobu, která IMHO nakonec skutečně bude nasazena, vzhledem k tomu, jak dlouho ji již Google testuje. OK, není to nic radikálního. Prostě se odkazy, které dříve byly nahoře, přesunuly doleva. Má to jedno pozitivum – záhlaví se zmenšilo, člověk vidí více obsahu. Na druhou stranu došlo ke zúžení prostoru pro výsledky vyhledávání. V rozlišení 1024*768 to ještě není tak hrozné, ale zkuste si to v 800*600. A to zvláště u dotazů, u kterých se vyskytují reklamy. Každopádně se nový design zdá být takový… stísněný, zaplněný.

Opticky větší prostor získávají reklamy. Je to důvod, proč se Google o redesign snaží? Již před časem přistoupil ke zvětšení písma inzerátů. Není už ale takové tlačení na pilu příliš? A naopak – obstojí takováto „změna“ ve srovnání s novinkami Windows Live Search? Dobrá, většině lidí se WLS příliš nelíbí, ale podle mého názoru to je jen síla zvyku a jeho uživatelské prostředí je plné skvělých nápadů. Mimochodem někdy nedávno prošlo drobnou, ale velmi významnou a správnou úpravou. Schválně, jestli si ji všimnete.

Může být pro Google motivací i zvětšení prostoru pro „menu“? Nad vyhledávací formulář toho už více nacpat snad ani nejde, do levého menu by mohlo přijít odkazů daleko více a přitom by ani příliš nevadily. Těžko říct.

Pramen: See Google's Redesign Experiment

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).