Hlavní navigace

Google zatím Operu nekoupil a další střípky

13. 2. 2006 10:13 (aktualizováno) David Antoš

Tentokrát jen rychlá směs zpráv, takřka jen o Googlu. Pořád se něco děje. :-)

Novinky v Gmailu

Google webmail přišel s další řadou vylepšení. V českém rozhraní si jich však zatím neužijete. Novinky jsou nijak revoluční, ale pravděpodobně vyplňují nejčastější přání uživatelů. Osobně oceňuje možnost sdružovat kontakty v adresáři do skupin a rozesílat hromadné maily. Zajímavá je také upravená verze pro mobilní telefony. Přehled nových funkcí najdete na vedlejším FFlogu.

V souboji o AOL vede Google

Již delší dobu se objevují zprávy o souboji mezi MSN a Google o minoritní podíl v AOL. Obě strany mají především zájem zahrnout AOL do svého systému textové reklamy, až dosud AOL používá právě Google. Podle nejnovějších zpráv to vypadá, že vítězem bude Google. Není se čemu divit, Google může nabídnout daleko více a revantnějších reklam. Navíc i on má dost peněz na investice. Další zajímavé informace na BusinessWeeku.

Nový Email.cz od Seznamu má potíže

Jak informuje kapříklad Kryl Blog, po převedení Email.cz do systému Seznamu, vyskytly se značné problémy se spam filtrem, který prý v podstatě nefunguje. Inu i já mám dost Gmail pozvánek na rozdávání, ozvěte se. :-)

Google dohání Seznam

Na předchozí zprávičku trochu navazuje zpráva o tom, že Google v Česku značně dohání Seznam v podílu vyhledávání. Podle zprávy, které zveřejnilo iinfo, respektive Navrcholu.cz, Seznam lehce oslabil, výrazný propad zaznamenalo Centrum, stagnuje Atlas a Google velmi rychle roste. Od dubna 2004 do listopadu 2005 posílil o 7,4 procentních bodů na 32,9%. Dočkáme se prvenství Google brzo? Podle mého názoru by prakticky okamžitě mohlo Google na první místo katapultovat konečné vyřešení domény www.google.cz. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se rozuzlení blížilo. To, že si i tak třetina všechny hledačů dokázalo Google najít a to přesto, že na něm pravděpodobně nepoužívají žádnou z dalších služeb (výjimkou je Gmail, ale ani ten jistě nemá v Česku nějaký závratný podíl) a velkou část svého internetového času se pohybují na freemailech a zpravodajských serverech konkurenčních portálů. Logickým se pak jeví poslední tendence především menších portálů vytvářet vlastní obsah, jako například aktuálně.cz od Centra. Dlouhodobě může Google zcela dominovat ve vyhledávání a možná i v emailu. Vlastní české noviny ale jen tak vydávat nebude, i na českou verzi Google News si jistě počkáme.

Zveřejněn protokol Google Talku


Nevím, jestli to je zcela nová zpráva, nicméně každý si může stáhnout knihovnu nazvanou Libjingle, která by snad měla sloužit jako základ otevřeného VoIP protokolu, který Google vytváří. Určeno pravděpodobně pouze pro vývojáře jiným IM klientů. Uvidíme, jestli se Google podaří prosadit touto cestou a smazat ohromný náskok konkurence v této oblasti. Já bych na to příliš nesázel, ale kdo ví, třeba Google překvapí. Zatím moc smyslu Google Talku nerozumím. Google nabízí otevřený protokol, uvažuje dokonce o propojení s dalšími sítěmi jako je ICQ. To by bylo logické, pokud by Google zároveň výrazně nepodporoval cizí IM klienty. Jakoby Googlu nezáleželo ani na tom, aby měl protokol na celou síť pevně pod kontrolou, ani na tom, aby měl každý v počítači jeho klienta, přes kterého by mohl prosazovat další své služby a prodávat osobně cílenou reklamu. Jak řekl Bill Gates, vypadá jako naprosto já-taky aplikace. Více o Libjingle na ZDnet.

Google Music Search

Nijak zajímavá novinka. Google zkrátka do svého přihledávání přidal další zdroj přímých informací a to tentokrát o hudně. Stejně jako již dříve šlo to samé dělat s filmy, můžete dnes přímo v layoutu Googlu získat základní informace o hudebních skupinách a zpěvácích. Zkuste si to sami. Více přímo na Google blogu.

Více Google rozšíření pro Firefox

Na stránce Google rozšíření se objevily dvě novinky. První z nich, Google Safe Browsing, je určeno pouze pro Spojené státy (přesto, jak informuje CZilla, toto omezení lze snadno obejít) a mělo by uživatele varovat na webech, pokoušejících se o rhybaření. Druhé rozšíření se jmenuje Blogger Web Comments a mělo by nabídnout zobrazení komentářů různých bloggerů ke stránkám, který si právě prohlížíte. Zatím netuším, jak to funguje, nicméně až zavřu tohle okno a restartuji Firefox, uvidím sám. :-) Ani jedno rozšíření se mi nezdá moc úžasné, ale předpokládám, že se jedná spíše o dobrovolné aktivity zaměstnanců Googlu, které zrovna napadla nějaká úžasná funkce, než o plánovaný rozvoj. Určitě je ale dobře, že se v tomto směru něco děje. sám zatím používám jen Suggest ve vyhlédávacím okénku.

Další designový test Googlu

Jak píše Threadwatch, který nabízí i odpovídající screenshot, Google zkouší další úpravu svého designu. Tentokrát jde o přesunutí odkazů na další možnosti vyhledávání (News, Local, Froogle atd.) z horního řádku do levého sloupce. Ještě že to jen test.

Google Operu nekoupil. Zatím.

A na závěr zprávička z nadpisu článku. Ve středu se objevily dohady, že je Google těsně před koupí Opery. Nyní je neděle a pořád nic, spekulace utichly. S tímto dohadem přišel Pierre Chappaz, bývalý (?) ředitel Yahoo! Europe. Velmi rychle přišel blog Opera Watch s vyjádřením člověka z Opery, který vše popřel. Přesto Pierre Chappaz zmiňuje, že již předtím se mu povedlo předem odhalit akvizici Skype, del.icio.us i vyhladávače fotek Riya (přestože tato předpověď minimálně zatím nevyšla). No uvidíme, minimálně tato spekulace posloužila k růstu hodnoty akcií Opery. Z hlediska Google by tento nákup měl logiku. Přestože je velmi spojen s Mozillou, personálně i další podporou, nezávislý prohlížeč pro něj není dlouhodobě nejlepší volbou. Nedávno se na CZille psalo o přednastavení Yahoo! jako primárního vyhledávače pro některé asijské země. Mozilla je nezávislá společnost, která může uzavírat dohody s kým chce. Google nemá obsah tohoto prohlížeče pod kontrolou. Přestože je nyní dobré podporovat Firefox proti IE, jsem přesvědčen, že časem něco jako Gbrowser přijít musí. Ať už jako nástavba Firefoxu, nebo právě akvizicí Opery. Na druhou stranu Operu by musel Google tak moc osekat a upravit, že by se snad ani nevyplatilo ji kupovat. Současné uživatelské prostředí Opery je totiž pro naprostou většinu uživatelů zcela nepřehledné a nepoužitelné.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).