Hlavní navigace

Google Video tlačí na pilu

13. 6. 2006 14:02 David Antoš

Že Google skutečně hodně stojí o to uspět v boji o video online je vidět z toho, jak bouřlivými proměnami prochází uživatelské prostředí i funkce Google Video. Aktuální novinkou je speciální stránka fotbalového mistrovství. Google si však asi uvědomuje, že největší zájem mají lidé o vesměs amatérská a bezplatná videa. A v této oblasti dosud prohrává na plné čáře s YouTube, kterému se podařilo vybudovat silnou komunitu tvůrců i diváků. V touze po tomto obsahu došlo k maximálnímu usnadnějí nahrávání videí prostřednictvím webového formuláře. Navíc tuto možnost silně propaguje. Původně se na stránkách objevil pouze tento titulek:

titulek-google-video

Dnes jsem zahlédl ještě výraznější propagaci, která však před pár minutami opět zmizela (možná tedy jen další pokus).

upload-reklama-google-video

Videohosting…

Skutečně se mi zdá, že tato snaha má jisté výsledky, na Googlu se objevilo pár videí, které jsem předtím viděl na YouTube. Přesto nevěřím, že má šanci na tomto poli vyhrát, pokud něco radikálního neudělá. Osobně mám Google Video celkem rád, přes některé negativní změny si zachovává velice přehledné a pohodlné prostředí pro sledování videa.

Ovšem z pohledu tvůrce má Google jen máloco nabídnout. Pokud vytvoříte amatérské video, například o tom, jak vybuchuje pepsi s mentosy, určitě se jím chcete pochlubit. Určitě vás potěší, když je vaše dílko úspěšné. Google statistiky zhlédnutí tvůrcům ukazuje. Nicméně nechcete přece jen vědět, kolik lidí vaše video vidělo. Chtěli byste, aby jej mohli hodnotit. Aby o něm diskutovali. Aby vám poslali ohlasy. A aby o vás prostě jen věděli.

A zde Google zcela selhává. Nerozumím tomu, proč se tak zarputile brání byť jen náznaku komunitních funkcí. Ano- má orkut, ale prakticky se o něj nestará a není nijak provázaný s dalšími službami. Na Google Video tohle hrozně chybí. Autor tam má bezplatně nahrát své dílo a dostane za to v podstatě jen jeden nenápadný odkaz na své stránky a prostor pro nějaký popisek. Žádné diskuse, minimální zpětná vazba.

Oproti tomu YouTube tohle všechno má a to je klíč k jeho úspěchu. V mnoha směrech se jedná o horší službu, ale tvůrcům dává daleko víc. Ovšem samozřejmě nejen tvůrcům, některé služby jsou skvělé i pro uživatele. Přestože preferuji jednoduchost Googlu, diskuse, hodnocení, hvězdičkování, interní pošta, tématické kluby a kanály – to jsou všechno funkce, které bych v případě nenásilného zakomponování do prostředí Google Videa určitě přivítal a naprosto nechápu, proč nic z toho stále není.

…nebo vyhledávač?

Navíc je Google tak trochu schizofrenní. Pokud jde o nemultimediální internetový obsah – webové stránky – funguje jako indexátor a vstupní brána pro uživatele, kteří pak odcházejí jinam. Sám hostuje jen minimum obsahu – na Google Pages, Blogger a vlastně i v Google Base. Jak však přijde na videa, najdete přes Google jedině to, co někdo nahrál na jeho servery. Tím se pochopitelně radikálně omezuje rozsah indexu a snižuje užitečnost vyhledávání videí v Googlu. Mám kamarádku, která z tohoto důvodu přešla na Altavistu (od Yahoo!), protože právě videa a hudbu hledá často.

Tím se Google zpronevěřuje svému mottu „organizovat a zpřístupnit veškeré informace“. Oblastí, ve které je opravdu dobrý a úspěšný je vyhledávání. Kvalitu vyhledávání videí však takovýmto způsobem poškozuje a komunitní portál přitom také vytvořit neumí. Lepší cestou se tedy vydává Yahoo! Video, kam sice nově také můžete videa i nahrávat, ale především funguje jako brána k obsahu z nejrůznějších zdrojů. Nenárokuje si tedy ambici dostat veškeré video na své vlastní disky, ale jednoduše uživatelům pomáhá dostat se k tomu, co chtějí, ať už je to cokoliv a kdekoliv.

Ať už má Google jakékoliv plány, měl by jednat rychleji. Příliš mnoho jeho službám něco chybí a konkurence je mezitím schopna rychle dotahovat veškeré inovace, se kterými Google přijde.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).