Hlavní navigace

A von ten Google Notebook není marnej!

13. 1. 2007 14:32 (aktualizováno) David Antoš

Google chrlí nové služby jak na běžícím páse. Člověk už tak dopředu očekává, co nového se to zase objeví. Kalendář? Fajn. Finance? Fajn. Excel? Fajn. Skoro vždy ten samý dojem – pěkné, přehledné, šikovné, zajímavé. Na druhou stranu jen málokdy převratné a téměř nikdy nějak výrazně úspěšné mezi uživateli, kteří jsou zvyklí na něco jiného. Často je dokonce problém vůbec pochopit, k čemu by jako ta úžasná věc měla být, proč ji používat.

Mám služby Googlu rád, jsem zvyklý na jeho uživatelské prostředí a skutečně jich řadu využívám. Až když se je člověk přiměje zkusit používat, zjistí, jak dobré skutečně jsou. Gmail jsem vyzkoušel a během měsíce zcela nahradil desktopového klienta. Google Reader jsem zkusil a dnes s ním jsem velmi spokojen, přestože na něj mnoho lidí tak nadšený názor nemá. Picasu jsem si stáhnul na prohlédnutí, a teď ji skutečně čas od času používám – přitom jsem si nikdy nemyslel, že bych potřeboval něco označované za „pořadač fotek“. Samozřejmě ne vždy to tak dopadne – personalizovanou domovskou stránku považuji i po půl roce používání za nesmysl, Google Desktop jsem si s každou novou verzí nainstaloval a zase rychle odinstaloval.

Velkou záhadou pro mě byl Google Notebook (recenze). Na první pohled trochu divná věc – prostě takový zápisník spojený se záložkováním. Jenže jako zápisník je stále pohodlnější obyčejný notepad a i na netu existuje spousta možností, jak si někam prostě jen psát text. Ani na záložkování není Notebook nějak převratný a šikovný – žádné štítkování, žádné hvězdičkování atd. V tomto směru je určitě lepší del.icio.us a ostatně i Google již jednu takovou službu má, byť dobře schovanou.

Pak si člověk říká – hm, pěkné, ale co jako s tím? Náhodou jsem teď měl možnost vyzkoušet si, v čem je tahle utilita silná a k čemu se vlastně hodí. Dával jsem dohromady nějaký výlet. To znamená sehnat si spoustu informací – ubytování, dopravní spojení, ceny, co tam vůbec dělat atd. Člověk si tedy prochází desítky různých webů na kterých nachází různé útržky informací, porovnává a zaznamenává. Kromě toho si samozřejmě píše vlastní poznámky a komentáře.

A právě k této činnosti je Google Notebook naprosto skvělý a velice nápomocný. Jste na stránce nějakého kempu a chcete si ji nějak zaznamenat. Pár kliknutí a záložka je přidána i s poznámkou, že kemp vypadá moc pěkně, ale že nemají email a telefon je xxx. Najdete si pěknou fotku okolí – pár kliknutí a je v Notebooku. Takhle posbíráte spoustu střípků, doplníte vlastními komentáři, trochu uspořádáte a snadno máte velice přehledný zápisek obsahující všechny důležité informace, odkazy a tak dále.

Při takové činnosti vám notepad i del.icio.us je zcela na nic, Google Notebook mi usnadnil život i ušetřil čas. Jenže upřímně – kdybych o tom teď nechtěl napsat, asi bych tento objev nikdy neudělal. I kdybych se dozvěděl, že nějaká taková služba existuje, při první návštěvě bych pokrčil rameny a zapomněl. Není pak divu, že zatím Google v žádném jiném segmentu než vyhledávání nemá nijak velký úspěch. Pouze kvalita nestačí.

Sdílet

  • 11. 6. 2006 18:56

    Petr (neregistrovaný)

    Osobně si myslím, že google prostě utrácí jen proto, že na to má ;) Také příliš věcí nevyužívám - kromě vyhledávání a adwordsu snad nic ;)

  • 11. 6. 2006 19:21

    who (neregistrovaný)

    no taky jsem personalizovanou stranku nebyl schopen pul roku vyuzit; ale prave pred dvou masicema sem na to prisel a nedovedu si zivot bez ni predstavit!!;)

    musim rict ze je to jedna z nejlepsich sluzeb!!

    problem googlu totiz je, ze vsechny ty sluzby nema dokonale propojene a personalizovana stranka tomu pomuze...

    muzu mit na jedne strance google calendar treba s deseti budoucima udalostma; s moznosti rychle pridat dalsi! (nemusim otevirat mamuti google calendar)

    muzu tam mit boxik prave s uzasnym google readerem, takze hned po otevreni prohlizece vidim co je noveho; okamzite muzu otvirat do novych zalozek clanky z ruznych blogu a serveru co chci cist; muzu je ohvezdickovat

    muzu mit vedle boxik s gmailem a rychle tak cist novou postu!

    muzu tam mit boxik s google bookmarks; boxiky ale i cizi; je jich mrte; hledaci pole na wiki; hledaci pole na php funkce; informace o IP adrese; kalkulacku a tisic jinych veci

    kdyz si to usporadate podle sveho gusta; coz muzete; takze se v tom vyznate; zvyknete si; a proste se stanete zavisly;

    a co je jeste uzasnejsi? to ze kdyz pridete k jinemu pocitaci; ve skole; v praci; v kavarne; tak se proste prihlasite; a mate svoji stranku k dispozici; se svymi bookmarky; gmailem; kalendarem; readerem atd

    myslim ze toto propojeni ktere treba ani google nezamyslel je to prave; stejne ale s propojenim sluzeb od googlu nejsem 100% spokojen; maji co delat;

    ale rici ze je personalizovana stranka nesmysl jen opravdu usmevne;)) protoze ja vim; jak je neuveritelne pouzitelna!!

  • 11. 6. 2006 19:38

    jilm (neregistrovaný)

    [2] Máte pravdu, těch možností je spousta. Až moc. :-) Je to fuška vymyslet, co by tam vlastně člověk měl mít.
    Já na té své stránce mám RSS Aktuálně.cz, Reader, Gmail a pak už jen nesmysly. Nic z toho mi ale žádný bonus nepřináší, jen že to je pohromadě.
    Reader má velmi pěkný modul, ale jelikož většinu článků čtu přímo ve čtecce, není až tak pohodlný, stejně nakonec vždy jdu přímo na reader.google.com.
    Na Gmail mám lepší notifikátor - v systémové liště. Tak se mi to zdá být se vším - vždy existuje lepší cesta, jak nějakou funkci využívat, než z modulu.

    Ale jistě bude celá řada lidí, co s Vámi souhlasí.

  • 11. 6. 2006 20:13

    jiny nick (neregistrovaný)

    jde o zvyk a o to, ze to mate pristupne z jakehokoli pocitace, modul pro reader mi staci; rad si to ctu pak na originalnim serveru; takze si to rad z modulu otevru do nove zalozky (ctecky v sidebarech nebo tak; rad moc nemam)

    gmail si samozrejme take otevru; (v domacim pc stejne pouzivam klienta) o notifikaci se mi stara google talk; ale o prehled mailu na personalizovane strance se stara prisluny modul; a opet; zvlast sikovne na jinych pc...

    Jinak jde o to se vyvarovat nemyslu; to je jasne;) takze ja mam asi 14modulu; google search history; torrent finder atp; patri mezi ty mene podstatne

    stezejni je pro me reader, calendar; gmail; samozrejme hledaci pole;

    kazdopadne se v tom vyznam; ale je jasne, ze kazdy si na to zvykat nemuze; ma rad sve doplnkove aplikace a personalizace mu je k nicemu;

  • 11. 6. 2006 20:13

    who (neregistrovaný)

    jinak jsem si oblibil Google Browser Sync do firefoxu (http://www.google.com/tools/firefox/index.html)

    a treba google spreadsheets me zatim treba moc neoslovil, uvital bych spis nejaky sikovny modul pro google analystics

    ps:omlouvam se za rozdeleni prispevku + odesilani komentare neni moc pouzitelne;) tu hlasi ze nemam zaple cookies; tu ze vyprsela platnost formulare; tu ze jsem podezreli ze spamu;))

  • 23. 8. 2006 14:53

    agathaXie (neregistrovaný)

    Souhlas s Who: Google homepage používám proto abych se na každém počítači cítil jako doma...a ono to funguje. Záložky, gmail, greader, a rss kanály některých zpravoidajských serverů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).