Hlavní navigace

Wordpress 2.3 na spadnutí

24. 9. 2007 22:00 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Právě dnes by měl vyjít WordPress s pořadovým číslem 2.3. Ačkoliv to vypadá, že jde jen o „minor“ změnu jedné desetinky, ve světě Wordpressu se běžně upgraduje po setinkách, změna desetiny znamená, že se může měnit více „v hloubce“ (databázové jádro, základní funkce) a může to ovlivnit současné aplikace / pluginy.

Nicméně od doby „jedničkového“ Wordpressu bylo kompletně přepsáno jádro, vše se řeší přes objektové PHP a správně napsaný plugin by neměl využívat přímého přístupu k tabulkám ale pouze přes pomocné funkce / třídy. Přesto lze očekávat, že některé pluginy fungovat přestanou.

Zejména se jedná o pluginy, které nějak přímo přistupovaly k tabulkám kategorií – ty jsou totiž zcela zrušeny a nahrazeny tagy (klasické kategorie budou jen jakousi zvláštní skupinou tagů). Mnohé z nich jsou ale opraveny, většina ostatních nebude mít problémy žádné, více informací na speciální stránce věnované kompatibilitě pluginů.

Tagy jsou také na první pohled jedinou viditelnou změnou, ale není tomu tak – bylo kompletně přepsáno mnoho funkcí, opět zapracoval databázoý specialista přímo z MySQL, který zoptimalizoval některé dotazy. Změnil se také kompletně javascript kód používaný pro různé ajaxové a jiné fičurky wordpressu a měl by být až 8× rychlejší.

Velmi dobrou změnou je, že Wordpress nyní bude sám hlídat, kdy se objeví nová verze kteréhokoliv pluginu a nabídne její stažení (pravděpodobně s nějakým pluginem i přímou přeinstalaci).

Zpřehlednila se také správa stránek a příspěvků, přibyl stav „nutno zkontrolovat“ pro příspěvky, vylepšil se Wysiwyg editor, zlepšily se trochu SEO adresy a tak dále a tak dále, celkem na 350 menších či větších změn.

Uživatelé starších verzí Wordpressu se standardně jako vždy nemusí bát, jejich podpora bude ještě nějakou dobu pokračovat, nicméně přechod se samozřejmě z dlouhodobého hlediska doporučuje – ušetří dost bolení hlavy v budoucnu. Samozřejmě systém si po nainstalování nové verze sám překope tabulky tak jak nová verze potřebuje, doporučuje se tedy předem zálohovat a pro jistotu také vypnout pluginy a zapínat je potom jeden po jednom, případně rovnou kontrolovat nové verze.

Wordpress je nyní nejrozšířenější CMS na světě, jeho speciální multiuživatelskou verzi používají pro své blogy NY Times, Yahoo, Le Monde a další a celkem tak Wordpress používá na 20 milionů bloggerů. Krom blogů se ale WP hodí čím dál tím více také pro soukromé či firemní weby jako jednoduchý a přitom dostatečně mocný CMS (ostatně i třeba v pátek zmíněný web Sexy Vlasy běží právě na Wordpressu). Jeho mnohé dřívější slabiny jako náročnost na systémové zdroje, správa jiného obsahu či uživatelská práva, jsou buď již minulostí, nebo je více či méně dobře řeší některý z tisíců pluginů.

Česká verze WP 2.3 vyjde odhadem do týdne po oficiální anglické verzi, záleží jak bude mít dvorní překladač Kuba Konečný a Acci příp. někdo jiný chuť a jak se vypořádá s mírnou změnou překladatelských zvyklostí (1, 2). Z velké části by ale měla být funkční existující čeština.

P.S.: byl bych rád, kdyby se diskuse nezvrtla v polemiku, zda-li je lepší WP či něco jiného, každý je zvyklý na něco jiného

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).