Hlavní navigace

Vrácení povinné licence Windows Vista

12. 8. 2008 16:41 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Doufám, že už se to tu někde nepsalo, každopádně já jsem to viděl dnes poprvé a tak referuji – jeden Linuxový uživatel a bloger Kamil Páral uspěl po dvouměsíční anabázi telefonátů a mailů se společností Lenovo se svým oprávněným nárokem (dle licenčních podmínek) na refundaci za systém Windows Vista, který se rozhodl nepoužít.

Jsem tomu sám rád – občas bych to také rád použil, zejména v případech, kdy mám nějakou firemní multilicenci a nechci zbytečně kupovat další Visty, jen proto, že to bez nich nejde pořídit. Každopádně by bylo dobré, aby se takové oprávněné žádosti objevovaly co nejčastěji, aby si na ně společnosti zvykly a reagovaly promptně a běžnými postupy – nárok máte u každé instalace libovolného předinstalovaného systému u každého výrobce, tedy nejen Lenovo.

Samozřejmě výrobce na jednu stranu chápu – na všechny varianty os/pamět/proce­sor/barva/disk … není nikdo skladově vybaven, a navíc by hrozilo (zejména v ČR a podobných zemích), že by se opět zvyšoval počet nelegálních instalací – určitě téměř každý by kupoval o litr levnější notebook bez OS a pak tam dával nějakou tu „černou“ kopii. Na druhou stranu současné nízké ceny notebooků způsobují, že cena systému tvoří mezi 10 a 20% ceny, a když licenci nepotřebujete (protože máte licenci ze staršího počítače, který nebudete používat; nebo proto že používáte otevřený systém …), pak raději sáhnete po levnějším stroji, případně za stejné peníze lepším. A když jej jeden výrobce nenabízí, sáhnete po výrobku jiného, vždyť co si budem povídat, všechno je to na jedno brdo, všechno je to „čína“.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).