Hlavní navigace

Páteční blbůstky - prohlížeče, Linux, domény a tak vůbec

1. 7. 2008 22:30 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Update 30.6.: Microsoft nám sdělil svůj názor na úspěch FF. S potešením mohu říct, že se shoduje se mnou – tedy že IE byl starý a vyzdvihuje i důležitost opinion leaderů. To co z mých tří bodů nezmínili je ona jednoduchost, respektive příbuznost ovládání se starým IE, která je u FF pardoxně vyšší než u IE7 a naopak zveličují důležitost nových funkcí. Jsem zvědav, obávám se, že při současném IE marketingu se to neprosadí a bude chybět kritická masa.

První komentář je k místnímu článku Jaké je tajemství úspěchu Firefoxu. Myslím, že pravda bude někde v té souhře okolní, čemu bych ale osobně přikládal největší váhu je „simplicity“, „novost“ a „doporučení profesionálů“.

Simplicity myslím to, že Firefox byl pro uživatele IE známý a tedy jednoduše pochopitelný, v podstatě si ani nevšimli, že tam mají něco jiného, když jim to tam někdo dal. Hodně lidí dává jako výhodu opak – komplexitu, díky tunám rozšíření, ale troufnu si tvrdit, že rozšíření která používá 95 % uživatelů existují i pro Internet Explorer, případně je má např. Opera už v sobě (sám používám asi 8 rozšíření jen proto, abych měl ve FF to, na co jsem si zvykl v Opeře).

Druhá výhoda byla „novost“ – prostě „když je prohlížeč o 6 let novější než ten starý IE, tak přeci musí být lepší“. Je to trochu demagogický argument, ale vzhledem k tomu, že IE se stával fakticky opravdu zastaralým tak argument novosti nabýval na významu.

Doporučení profesionálů je velmi důležitý prvek, na který se často v marketingu u technologických blbůstek zapomíná. Protože i když byste udělali dokonalý prohlížeč pro oněch 95 % „běžných uživatelů“, tak byste nemuseli dosáhnou takového rozšíření, jako když uděláte něco, co si nainstaluje 5 % „profíků“, protože oněch 95 % běžných uživatelů si prostě samo prohlížeč nenainstalují a instalují jim jej právě ti „profíci“, resp. znalejší kamarádi, příbuzní atp. A protože ty si Firefox získal tím, že byl otevřený, nekomerční, splňující lépe standardy … a zároveň tak jednoduchý, že byli přesvědčeni že jej zvládnou i ti méně počítačově zkušení, tak jim jej doporučili.

Velkou roli hrál ale sám Microsoft – když představil nový IE 7 tak by vám všichni v mém okolí potvrdili, že jsem predikoval, že nyní nastane ohromný nárůst instalace Firefoxu. Nemýlil jsem se, a nebylo to ani nějak těžké uhodnout – nový IE totiž byl sice nový, ale štval ty odbornější uživatele tím, že neuměl to co FF, nesplňoval standardy, byl komerční atd. A zároveň byl zcela jiný než to co uživatelé znali, takže pro ně nebyl dostatečně jednoduchý na pochopení. Když se pak lidem IE 7 (samo) nainstaloval, tak hned volali tomu znalejšímu uživateli, který jim tam dal FF, protože ten vypadal jako ta jejich stará dobrá IE šestka.

Ptám se ovšem, proč se stejný způsob propagace nepoužije na Linux. Udělejte takovou distribuci, která bude vypadat nachlup stejně jako XP, bude mít v sobě WINE, bude mít v sobě nějaký hodně kompatibilní Office, nebude mít milion dalších nesmyslných aplikací, aplikace budou mít krásné ikonky a budou se jmenovat Kalkulačka a ne xCalc, nedávejte tam nic navíc, žádné vizuální krávoviny ala Vista a nabídněte vysokou rychlost i na pomalejších strojích a dostatečnou kompatibilitu s hardware a jsem přesvědčen, že budete mít dveře otevřené u všech, kteří teď kupují počítač, mají na něm Visty a nechápou co tam mají dělat a z 80 % instalují nazpět Windows XP, přitom často nelegálně. Obávám se, že moderní prostředí Linuxu jdou právě nyní blbou cestou různých 3D nesmyslů, které možná vypadají hezky na youtube, ale nikdo je nepoužívá.

Domény

Když jsem před týdnem četl, že se bude tento čtvrtek rozhodovat o tom, zda-li se uvolní trh s top level doménami, tak jsem byl celkem klidný, protože jsem si říkal, že se snad nezbláznili. Ale asi ano. Včera se to schválilo, bude ještě veřejná diskuse, ale protože 80% uživatelů internetu tvoří číňané, indové a rusové, tak to jistě projde. Takže konec jednomu jedinému internetu, za pár měsíců či let si prostě ruskou adresu nenapíšete, protože i toplevel doména bude v azbuce. A co víc, každý ňouma kdo bude mít 100 tisíc dolarů si koupí top level doménu, takže tu budeme mít http://microsoft http://google ale i http://sex http://reality … Ten boj o klíčová slova si snad ani nedokážeme představit. Výhodou snad bude to, že vznikne spousta zajímavých 2nd level domén, čímž by mohly značně spadnout ceny některých současných 2nd level domén.

Jinak dnes zkončila studentům škola, já jsem využil posledního dne, kdy se člověk ještě nemusí přetahovat o každé místo ve vodě s mraky nezletilců a kdy je voda ještě jakž takž průsvitná a byl jsem se potápět v zatopeném lomu u obce Horní Cerekev. Pro každého fandu potápění mohu vřele doporučit. Voda v 15 metrech průzračná (nesmí člověk vířit dno) ale jen asi 7 stupňů, takže pětka neoprén, rukavice i kukla nutnost. Je tam dokonce i potápěčská báze, ale nevím jak a kdy je otevřená.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).