Hlavní navigace

IP telefonie v Česku

29. 6. 2008 20:59 Michal Černý

Popularita IP telefonie i IM je stále větší a významnější. Opouštíme pevné telefonní linky a stále víc se zaměřujeme na mobilní telefony a internet. Co ale obrání větší ještě větší popularitě IP telefonie v ČR?

Jen pro informaci na začátek. ČTK přinesla informaci o tom, že ČR patří mezi přední země v oblasti IP telefonie v EU, s tím, že před ní je jen dvojce Litva a Lotyšsko.

Celkem přes internetu volá v EU asi 22 procent domácností. V Česku to je ale zhruba polovina, v Lotyšsku (58 procent) a v Litvě (51 procent). Průzkum byl proveden mezi přibližně u 27 000 domác­nostmi v celé Evropě. Skoro čtvrtina unijních domácností (24 procent) se vzdala pevné linky ve prospěch mobilních telefonů. Obecně se dá říct, že zatímco ve starých zemích unie je to záležitost zhruba dvaceti procent domácností. U nových členských zemí po rozšíření v roce 2004 je to 39 procent domácností.

Co ale brání ještě většímu rozšíření? Myslím, že u každé země je možno vysledovat jisté specifické rysy, které na to mají vliv. My se v následujících řádcích pokusíme zaměřit na Českou republiku.

Rozšíření internetu

Pro většinu lidí by zřejmě byla IP telefonie nejlevnějším a asi i v konečném důsledku nejpohodlnějším řešením, kdyby všichni, nebo alespoň drtivá většina lidí měla k dispozici počítač s internetem. To je problém především starší generace, která stále více důvěřuje běžným telefonům. Již jen kvůli tomu, že by pro ně bylo obtížné upozorňovat všechny ve svém okolí na změnu čísla. Pro jejich známé by mohlo být volání na IP mobil technicky nezvládnutelné a volání na mobilní telefon je vnímané stále jako drahé. To vytváří jakýsi začarovaný kruh, ze kterého je těžké se dostat ven.

ICQ

Zní to možná paradoxně, ale osobně považují za jeden z největších problémů v oblasti IP telefonie právě velice populární IM. Právě v ČR se těší tento uzavřený a ne příliš kvalitní protokol mimořádné podpory. Pro celou řadu lidí (snad většinu) je synonymem k internetové komunikaci. A pokud u nás chce chatovat přes jiný protokol než je uzavřený ICQ máte obvykle smůlu. Pro mnoho uživatelů budí Miranda a další alternativní klienti spíše obavu, nehledě na to, že je ne zrovna legální ve smyslu užívání protokolu. Proč ICQ neumožňuje telefonní a video komunikaci? To je možná hlavní důvod nižšího podílu IP telefonie. Otevření protokolu by celému trhu jen prospěl a nemyslím si, že by poškodil AOL.

Skype

Proč právě tento progra, který vzbudil zájem o IP telefonii i u širší společnosti, který nabízí kvalitní hlasovou a textovou komunikaci s mimořádně vysokým stupněm šifrování, který tak nabízí pocit dokonalé diskrétnosti? Protože je uzavřený. Navíc na rozdíl o ICQ ho neumí nikdo napodobit. Alternativa k němu neexistuje a tak přichází problém nekompatibility a otázky uživatelů, kteří užívají již jiný IM: „Opravdu mi stojí ten Skype za to?“ A zkuste provozovat dva komunikační programy. Je to hodně nepohodlné i nepraktické. Skype si tedy svým způsobem možná šlape po štěstí.

Mobilní komunikace

Asi další věc o které se úplně moc nemluví. U nás jsou ceny tzv. chytrých telefonů či smart phone daleko vyšší než v USA či západní Evropě. A provoz IP telefonie, která by byla přístupná skrze různé WiFi spoty, kterých je stále víc by věci jen prospěla. Navíc nezapomínejme, že datové tarify u nás jsou stále určeny zejména pro bussines využití, než pro běžné lidi. I když například Vodafone se v tomto snaží dělat hodně práce.

Možnosti zlepšení

Co by tedy pomohlo? Jednak WiFi zdarma a dostupnější na více místech. Dnes jsme si zvykli na obchodní centra, university či KFC a vybrané restaurace. Pokud se připojí i knihovny, úřady,… nebo MHD může nastat boom IP telefonie docela snadno. Nebo může být cestou městský internet zdarma, jak ho nabízela svého času Praha 5. Rychlost není nijak oslnivá, ale pro IP telefonii by to stačilo. Osobně si myslím, že další stimuly přicházejí díky migraci lidí z ICQ na Skype či GTalk/Jabbler. Tento trend je pozvolný, ale myslím, že relativně trvalý, což mimo jiné souvisí s tím, že Google je stále populárnější nejen jako vyhledávač.

Hlavní díl ale bude mít přirozený vývoj a změna mentality, která přináší IP telefonii i v dnešní době. Jsem přesvědčen, že množství hovorů i počet uživatelů (těch reálných) poroste stále rychlejším tempem.

Jaký používáte IM?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).