Hlavní navigace

Google proti Nokii?

2. 7. 2008 9:58 (aktualizováno) Michal Černý

Až do nedávna se mluvilo o souboji Google s Microsoftem. Nestane se ale tento střed během několika málo let nezajímavým?

Doplněno.

Poslední dobou je totiž pořádně rušno kolem mobilních telefonů a jejich technologií. Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů oznámila že koupila Symbian. Operační systém, kterému se na mobilních telefonech velice dobře daří a bez větších problém poráží svého kolegu z Microsoft. Důvod je prostý. Nesnaží se kopírovat to co nabízejí desktopy a přichází s něčím na míru šitým pro mobilní zařízení. Tedy stejný scénář se kterým prorazil před lety Google v oblasti internetových aplikací. A MS opakuje stále stejnou chybu. Snaží se na jiné médium napasovat něco co výborně funguje na stolních PC.

Google chápe stále silnější a perspektivnější význam mobilních telefonů. Jejich výkon narůstá stejně jako možnosti jejich display a tak se stávají zajímavými pro internet a spřízněný bussines. A tak již nekrátkou dobu se snaží vyvinout systém (Android), který by měl šanci stát se dominantním hráčem na trhu, nebo alespoň konkurovat Symbianu a populárnímu iPhone s OS od Apple, jehož největší slabinou je vysoká cena. A začíná být zjevné, že MS v oblasti mobilních telefonů štěstí nepokvete.

Pokud uvážíme skutečnost, že stále více mobilních telefonů umí WiFi a tak se stávají významnějším a významnějším prohlížecím prostředkem internetu má MS zaděláno na nemalý problém. Buď může otevřít své zdrojové kódy a umožnit tak dokonalou a hladkou spolupráci se Symbianem a spol., nebo mu hrozí izolace a nechuť ze strany uživatelů ze stále chytřejšími telefony. A bude nastávat pro mnohé uživatele otázka zdali neužít i u stolních počítačů nějaký jiný operační systém. Dost možná vzhledem i ovládáním podobným tomu z mobilu.

Osobně si myslím, že se jedná o jedinou cestu jako může MS být poraženo na poli klasických počítačů a běžných laptopů. Druhou oblastí budou malé ultramobilní zařízení jako například Asus EEE. Ten je nabízen v dražší variantě s Windows, která je navíc pomalejší a má vyšší spotřebu. V tomto kontextu může porovnání mnoha uživatelů v neprospěch MS výrobků.

Právě ultramobilní laptopy se zdají být značnou komplikací pro Microsoft, ač zatím nedosahují významných čísle v prodejnosti. Pro jejich uživatele je totiž klíčová otázka ceny (a v současné době to vypadá, že Linux s cenou boduje) a především také výdrže (zde jsou rozdíly v řádu až desítek minut), která je klíčovým parametrem. Osobně je mi vcelku jedno zdali má přístroj, který mám k rychlým poznámkám, přehrání filmu a jednoduchou komunikaci pomocí IP telefonie či IM, o deset procent menší či větší výkon. Něco jiného je stolní počítač, který musí umět vyrábět data z deseti tisíců záznamů v tabulce. To po sedmi palcovém přístroji nepožaduji. Výkon a grafický vzhled je tedy až na druhém místě.

Z nabývajícím významem mobilních zařízení tak lze vnímat souboj Nokie a Google o operační systém či mapy jako souboj o budoucnost v oblasti IT. MS v tomto souboji zatím chybí a myslím si,že bude mít poměrně problém se do něj dostat. Pro Google je nyní důležité spojenectví s firmou Tele Atlas, která mu bude dodávat mapy. To je další díl skládanky na téma IT zítřka. Zatím bez Microsoftu. Otázka zůstává jak dlouho.

Je jisté, že význam mobilních zařízení poroste a množství kritérií, které na ně klademe také. A to bez ohledu na jejich využitelnost. Mapy jsou sice jen jednou částí skládanky, ale i tak mohou a budou velice výnosnou aplikací. Pokud zvážíme možnost dokonale cílené reklamy… Navíc to může být pro Google o to cennější, že z jeho map je jen kousek k vyhledávači, RSS čtečce a dalším aplikacím, které nabízí.

Nastává tedy konec souboje MS a Google? Dost možná ano. Dominantní hráč bude přinejmenším v nejbližších pěti letech ovládat desktopy a větší notebooky, ale jeho snahy o internet a mobilní zařízení nemají velkou šanci na úspěch. je tak docela dobře možné, že ani jedna z firem se nebude chtít zbytečně vyčerpávat souboji a žabomyšími válkami a bude se soustředit na to co je pro ně opravdu důležité.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).