Hlavní navigace

Google a AOL? Proč ne!

20. 2. 2008 20:46 (aktualizováno) Michal Černý

Zdá se to býti jen málo pravděpodobná teorie, pokud se nad ní hlouběji nezamyslíme. AOL má totiž vše, po čem může Google toužit. Tedy téměř. Jediné co mu snad chybí je silný komunitní server a reklamní systém. To vše však může Google získat i později. pojďme se tedy podívat na deset základních důvodů proč by Google měl AOL koupit.

  1. AOL není tak velký hráč, že by hrozilo nebezpečí zmaření celé transakce ze strany antimonopolního úřadu, ale současně je tak velký, aby jeho koupě dávala smysl. Uvědomme si, že podíl na vyhledávání serverů live.com a aol.com je téměř stejný. S tohoto pohledu by i v případě, že MS Yahoo! koupí, nepřišel o náskok před konkurencí.
  2. Google již malou část akcií firmy vlastní a úzce s ní již delší dobu spolupracuje – vyhledávání, video aj.
  3. Google by se hodil klasický portál, kde by mohl nabídnout daleko snadněji některé své služby. Dovedu si představit, že Google directory (http://direc­tory.google.com/) bude na titulní stránce zastupovat katalog, přibude slovník i mapy Google…
  4. Vstup na trh s médii by také nebyl pro amerického giganta zcela nezajímavý a z dlouhodobé perspektivy by mohl být velice užitečný – nejen spojením s Google News či finance, ale také, jako reklamní prostor, možnost presentovat své novinky, důvod k návštěvě pro uživatele nebo jen jako místo, kde se dá snadno zobrazovat reklama.
  5. WinAmp. Zdá se vám tento přehravač zapomenutý pod prachem času? Pokud by Google dokázal snížit hardwarové nároky, zapracovat na integraci do hlavního panelu ve Vistách nebo ho propojit ho s YouTube či Google Video, měl by WMP velmi ostrého konkurenta. Nutno navíc dodat, že Google marketink a reklamu umí.
  6. Netcape Navigator. Do souboje s MS s novým prohlížečem, který by po drobných úpravách mohl umět pracovat s Google Dokumenty off-line, nebo propojit desktop s webem. Google by neměl velký problém celou řadu lidí, kteří užívají jeho služby přesvědčit, že jeho prohlížeč jim nabídne více možností a větší komfort.
  7. ICQ – spojení populárního „kecálka“ s GTalk by se jistě společnosti zamlouvalo nejen kvůli silnějšímu (možná nejsilnějšímu) vlivu na trh s IM, ale také kvůli novému místu pro reklamu.
  8. Mail – zde by šlo o nabídku alternativy ke Gmailu. Asi by se dala očekávat tendence doplnění služeb a navýšení kapacity schránky.
  9. AOL má problémy, nedávno odešlo asi 200 zaměstnanců. Byla by to oproti Yahoo! poměrně levná koupě.
  10. Pokud by ke koupi skutečně došlo, vystavět s AOL portál, který bude více než úspěšně konkurovat Yahoo! by byla otázka několika málo měsíců.

Proč tedy Google AOL nekoupí? Za dobrou cenu by měl hodně muziky. Ale vyčerpal by část finančních prostředků, kterými může alespoň teoreticky bránit MS v převzetí internetové dvojky. K nákupu bude moci přistoupit až ve chvíli, kdy MS nějak změní postoj, což se ale dá v brzké době poměrně pravděpodobně očekávat. Dočkáme se tedy integrace roku Google + AOL místo MS + Yahoo? Na to si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Sdílet

  • 21. 2. 2008 14:17

    adam (neregistrovaný)

    no vypada to tak ze google bude mi zase o neco na vic a za chvily mu bude patrit cely internetovy svet ,a by to nedopadlo tak ze koupi myspace ... a bude v pohode . je jasne videt se ze se google stava ( stal ) monopol na internetu a neni ho nikdo schopen ohrozit , docela by mě zájíma ta predstava ze ms a google budou spolupracovat , wow , podle me se to nestane .. to by pak google prisel o sve uzivazetel co nemaji radi win a jeho sluzby .. .
    aby se za par let nestalo ze google koupi MS ( vypada to jako vtip ) ale co kdyz jo ..

    proste je jasne ze se google stal žrout ktery jde po vsem a proto google nemam rad . znam jen lidi co nadavaji na ms a na sluzby google adsense


    Google = evil

  • 21. 2. 2008 17:08

    Tinker (neregistrovaný)

    Můj názor je že by to nebylo nejhorší, ale zároveň chci připomenout že GTalk je na XMPP a do programu se nevyplatí dávat reklamu(ovšem nenápadná reklama jako má google třeba v GMailu by nevadila...a mohla by se klidně i přidat možnost ji vypnout) - legálně se může používat jinačí program, tak proč přidávat reklamu?-asi by pak šlo o registraci účtu a stažení konkurenčního programu....ale kdyby byl Gtalk na Linux, tak bych o něm dost uvažovat - přenos hlasu přes xmpp by se hodil(teď můžu volat jenom přes SIP co nikdo nemá, zato GTalk má víc lidí). Jestli bylo na mysli v jednom programu spojit ICQ a XMPP, tak tomu bych moc nevěřil - než předělávat protokol ICQ(malá bezpečnost apod.), to by se víc vyplatilo převést ICQ čísla na Jabber účty(třeba by uživateli ICQ přišla zpráva že si má zaregistrovat Jabber účet. Při registraci by se vyplnilo stávající ICQ číslo které by se po ověření(třeba čísel. kód by přišel ve zprávě)zrušilo. ICQ je sice oblíbená záležitost, ale po technické stránce se vyplatí XMPP a SIP). Jinak propagace SIP by taky nebyla špatná ;) Ale to už je zase něco jinačího :)

    http://icq.xmpp.cz

  • 21. 2. 2008 17:18

    Tinker (neregistrovaný)

    [1]
    Ke spolupráci M$ a Google:
    Google staví na otevřených technologiích a tim pádem by spojení s M$ nemělo cenu:
    1) M$ koupí google - google zanikne kvůli přeorientování na uzavřený SW(určitě by se serverová farma z Linuxu přemigrovala na Win a to by nebylo ono). Nemluvě o tom že Linux by byl bez příjmů(kdyby došlo na koupení google, tak už by asi nebyl nikdo kdo by přispíval na vývoj)
    2) Google koupí M$ - to by se mohlo stát kdyby klesnul zájem o produkty M$(stačí příští generaci vychovávat na Linuxu a bude to). SVĚTU BY VLÁDNUL OPEN SOURCE(otevřený kód) a vše(SW)by bylo teoreticky zadarmo. KONKURENCE BY ZANIKLA - lidé by si mohli dělat co by chtěli a nápady na vylepšení formátů(.odt apod.) by se nejenom hrnuly, ale rychle uskutečňovaly! Jediná hrozba by byla cena HW a elektriky(ono se ani nevyplatí koupil el. auto, protože díky ČEZu by mě to vyšlo dráž jak benzin nebo diesel...nevim jak teď, ale jednou to tak stejně bude - vyhraje vodík)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).