Hlavní navigace

Český online foto editor

24. 7. 2008 7:59 (aktualizováno) Michal Černý

Přináším recenzi online foto editoru v češtině a českého původu, který se do článku o online foto editorech nevešel. Už jen proto, že by v konkurenci, se svým poněkud odlišným přístupem, asi příliš neobstál.

Online Web Photo Editor na rozdíl od svých testovaných kolegů používá místo Flash Ajax. Jeho cílem není být nějakou ohromující aplikací nabytou funkcemi, ale rychle použitelným nástrojem ve chvíli, kdy není nic lepšího po ruce. Slovy jednoho diskutujícího „nouzovka“. V tomto duchu se nese také zkutečnost, že program neumí načítat a ukládat data do žádných běžných online alb. Jedinou cestou je tak přímé zadání URL obrázku nebo nahrání souboru z disku.

Možná příjemnějším zjištěním je skutečnost, že mezi podporované formáty nepatří jen jpg, ale také gif a png.

Program nabízí především základní a zcela nejdůležitější funkce. K dispozici je tedy výřez, lupa, změna velikosti obrázku, otočení po devadesáti stupních, vyvážení jasu, kontrastu, převod na stupně šedi či negativ. Rámečky jsou vyloženě kýčové, snad ani ne vtipné. Zajímavou funkcí je snad jen vložení textu s diakritikou, zaoblení rohů a komixové bubliny. Je zajímavé, že kombinace text a komixová bublina dělala aplikaci (tedy spíše mě problém). Vměstnat text do ní se ano přes veškerou snahu nepovedlo.

Pokud jde o možnosti exportu, pak se nabízí možnost zaslat obrázek mailem, na mobilní telefon nebo do sítě ImageShack@. Poslední možností je uložení souboru na disk v libovolném ze tří již jmenovaných formátů.

Ovládání je na první pohled snadné a k čemu které tlačítko slouží snadno pochopí i naprostý laik. Je ale na pováženou, zdali takový program má šanci sám izolovaně uspět. Osobně si myslím, že nikoli. zřejmě jsem podobného názoru jako tvůrci této online aplikace a tak vsázení na dvě fronty. Tou první je rozšíření pro Firefox/IE, což dává aplikaci rozměr rychlého a jednoduchého nástroje pro základní editaci obrázku na který narazíte na internetu.

Tou druhou je možnost implantovat tento editor do některého svého projektu (psaného v PHP). To může být zajímavá možnost rozšíření funkčnosti pro jednoduché foto album či rychlou editaci v publikačním systému. Vše je dodáváno včetně veškerých zdrojových kódů, což může být asi docela zajímavé a osobně se poměrně podivuji tomu, nemá firma nějaké problémy s licenčními podmínkami a rozšířením klonů. Ať je tato aplikace poměrně primitivní a jednoduchá, jako rozšíření funkčnosti nějakého alba by byla poměrně zajímavá. Cena se sjednává individuálně.

Použité technologie:

PHP 5
GD Graphics Library
Javascript / AJAX
Server Linux/Windows

Adresa projektu:

http://www.pho­toeditor.cz/cz/

Zajímavá recenze:

http://www.emag­.cz/cesky-online-editor-fotografii/

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).