Hlavní navigace

Nová Lupa už se dokončuje - jaká bude (díl první)?

24. 9. 2010 12:29 Redakce

Letošním podzim je pro nás v redakci ve znamení Nové Lupy (letopočet za ni jsme už přestali z bezpečnostních důvodů psát). Už jsme tu na jaře ukazovali první wireframe, nad nimiž se rozvinula diskuse, zapracovávaly se připomínky a nyní se blížíme k něčemu, co by se dalo nazvat verzí pre-finální. Podívejme se tedy na změny, k nimž dochází.

Především je dobré říct, že změn v Lupě proběhne celá řada. Část z nich je dána tím, že Lupa konečně přejde na novou verzi redakčního systému, o starém Redsysu jsme v redakci často říkávali, že ho používáme proto, abychom se upamatovali na počátky internetu. Po deseti letech už je opravdu čas na něco nového. A nový systém, kromě toho, že bude (Snad) pohodlnější pro redakci, přinese i řadu menších i větších změn. Přepracovávají se řady funkcí, jako je speedmetr, revidují se databáze, o tom všem bude řeč někdy jindy, do jednoho článku by se to nevešlo.

Pojďme se dnes podívat na začátek titulní stránky. Hlavním problémem titulky je, jak „odprezentovat“ množství obsahu, který se na Lupě denně objevuje, přitom uživatele nezahltit a vyjít vstříc i uživatelům, kteří na Lupu nechodí každý den (i tací jsou!) nebo nepoužívají RSS (takových zase přibývá).

Druhým problémem bylo, jak odstranit „tradiční“ zlom na titulní stránce Lupy, kdy první dva články jsou od ostatních odsazené zalomením přes reklamu, zprávičky a boxík Co byste neměli minout. Tohle zalomení dělalo pěknou paseku. Jednak proměnlivou délkou řádku nebylo možné jednoduše vytvořit perex vyhovující oběma šířkám sloupce, perex se při posunu z prvních dvou pozic natahoval. A navíc uživatelé měli tendenci třetí a další články ignorovat, protože si mysleli, že víc jich ten den nepřišlo.

A tak jsme zub odstranili. Všechny články jsou v jednom nepřerušovaném sloupci a to úplně vlevo, experimentovali jsme i s umístěním v centrálním sloupci, ale bylo komplikované pak tyto sloupce sladit s nutným osazením reklamou i s tím, aby se pozornost přenesla do středního sloupce.

Prostřední a pravý sloupec začíná spojeným „selfpromo“ prostorem, tedy vlastně náhradou boxu „Co byste neměli přehlédnout“ – zde můžeme odkazovat na články dlouhodobé platnosti, které by neměly uniknout ani náhodnému návštěvníkovi (na screenshotu je maketa, ne skutečný obsah, který tam nutně bude).

Pod selfpromem se stránka dělí do sloupců, prostřední je širší, pravý užší. Centrální sloupec pro nás nese doplňkový obsah, pravý sloupec pak obsah „obslužný“. Záměrně jsme se tak přiklonili k uspořádání, jaké znáte z Lupy dnes a neexperimentovali jsme s velkými změnami.

Do jisté míry jsme ale obměnili hned první část centrálního sloupce a to Zprávičky. Ty nadále nebudou obsahovat perexové řádky, budou mít jen nadpis. Důvod je na snadě, umožní nám to tak nabídnout více zpráviček na stejném místě. Redakce ovšem bude muset jinak koncipovat nadpisy, než dnes – aby ze samotných nadpisů bylo více zřejmé, o co ve zprávičce jde. Chápeme to jako kontroverzní změnu, se kterou jsme se v redakci těžko smiřovali, jenže nebyla jiná cesta, jak zachovat rozložení stránky, na které jste zvyklí a zároveň nabídnout přehled zpráviček. Nezapomínejme na to, že na Lupě se objevuje denně více jak desítka zpráviček o délce, jakou ostatní servery běžně považují za článek. A je škoda, aby zprávičky odrolovaly.

A na závěr? Logo. Staré máme rádi, jsme na ně zvyklí, ale po pravdě řečeno, do nového designu se hodí asi jako proutěný košík. A tak jsme se pokusili ho „omladit“, což je často moderní velkohubý kec, v našem případě obnášející fakt, že web bude po hodně letech přepracovaný a dnes se přeci jen nosí jiné šaty. I když na kontinuitě si trváme, ačkoliv je použit jiný font více odpovídající celkovému vzhledu webu, písmena jsou stále prořezaná. A o co je ještě velký boj: samotný symbol Lupy. Vedení ho chce dát pryč, protože každého prý napadne, že když Lupa, tak takový to, přes co se kouká. A pro redakci je to tradice, o kterou se nám nechce přijít, i když by se samozřejmě lupička musela stylizovat jinak. Jenže, pravda je taková, že zvětšovací sklo už dnes s internetem nijak nesouvisí a to dokonce ani s jeho optickou částí. Jenže, komu to vadí?

Tak, to je pro dnešek všechno. Příště se podíváme na další kousek titulní stránky a když nám zbude čas, projdeme si i zbývající části Lupy, například vzrušující speedmetr nebo poradce pro připojení, správného to politruka pro tcp/ip konektivitu a zastavit se můžeme i u napojení na sociální sítě (myslíme tím třeba Twitter nebo Facebook, ne státní správu či charitu)…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).