Hlavní navigace

Václav Klaus je držitelem mistrovského stupně v Karate

28. 6. 2007 23:44 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Kdyby se války vedly tak, že by se spolu utkali jen nevyšší státní představitelé, možná bychom byli ve výhodě. Ač se to moc neví, držitelem nejvyššího stupně v Shotokan Karate je v České republice prezident Václav Klaus. 8. dan obdržel v únoru tohoto roku z rukou prezidenta Shotokan Karate-do International Federation (SKIF), pana Hirokazu Kanazawy (pozor, dále automaticky spuštěné video)

Výhoda by to však byla veskrze teoretická, jedná se totiž o titul čestný a tak má Václav Klaus ve východních bojových umění stále co dohánět. Oproti jeho ruskému protějšku, Vladimíru Putinovi zcela určitě.

This is alternative content.

Video: Putin učí Judo mládež na škole v Petrohradu (uff, nevím jak to video zadat aby se automaticky nespustilo)

K mému překvapení i on je držitelem vysokého technického stupně – šestého danu (mistrovský strupeň), protentokráte v Judo. V tomto případě se však nejedná o titul čestný, ale skutečně dosažený – člověku se chce říci „vytrénovaný“. Vladimír Putin prý praktikuje Judo stále a dokonce o něm napsal i knihu. V Rusku vyšla pod názvem „Učíme se judo s Vladímirem Putinem“ (Учимся дзюдо с Владимиром Путиным) a na západě jako „Judo: History, Theory, Practice“. Amazon ji nabízí za 15 dolarů.

Putin je i čestným prezidentem Evropské Unie Juda, ale ani to ho neuchránilo před desetiletou japonskou školačkou při jeho návštěvě Japonska :-)

Natsumi Gomi vítězí nad Vladimírem Putinem

Obrázek: Natsumi Gomi, desetiletá japonská školačka, právě poslala k zemi hlavu Ruska. Co by za to dali jiní.

Ale zpět k českému prezidentovi, který neskrblil a již v únoru předal darovaný černý pás, karate gi (lidově řečeno kimono) a překvapivě i osobní certifikát zástupcům České unie bojových umění. Tím si vysloužil skleněnou trofej, poděkování za podporu sportu a zápis do Síně slávy České unie bojových umění. Skoro bych řekl, že mu nakonec nezbyde, aby začal po Putinově vzoru již pomalu také trénovat :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).