Hlavní navigace

Ovi Maps 3D aneb jak by vypadal Google Earth po návštěvě očního lékaře

19. 4. 2011 23:14 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Když jsem před nějakou dobou lámal hůl nad nešťastnou Nokii, která vkročila do svazku s Microsoftem a jeho platformou Windows Phone, možná to bylo přece jenom trochu předčasné. Říkal jsem si, a myslím, že docela logicky, že Nokia se zbavuje něčeho, co ji mohlo dávat vlastní tvář spojenou s nějakou unikátní přidanou hodnotou, ale na druhou stranu, kdo si vzpomíná na to, kdy Nokia naposled nějak ohromila trh a nebyl to právě onen zvláštní úpis Microsoftu? 


A přece, třeba s novou betou map, svítá Nokii na lepší časy.  Chci tomu věřit, byť věci jsou jistě složitější, ale to nechme na jindy. Každopádně je vidět, že přidanou hodnotu nemusí zdaleka kus hardware, který umí tak skvěle replikovat v Číně a možná ani operační systém.

3D mapy nejsou žádná novinky. Je to už pěkná řádka let, kdy jsem jásal nad 3D mapami od Keyhole. Možnost podívat se na kteroukoliv část Země byla fantastická, nepřítomnost podrobnějších leteckých map ČR už méně a poplatek za licenci  už docela mrzutý.  Pak ale přišlo překvapení, Keyhole Inc. koupil Google a najednou přístup byl zdarma, mapové podklady se časem doplnily, objevilo se streetview, které je přes jistou kontro­verznost jistě mimořádným a záslužným činem a postupně se začaly objevovat 3D modely. Ve větších městech pak z nich povstala celé centra. 

To s čím přichází No­kia je ve své podstatě totéž, ale na poněkud jiném technologickém stupni než to co prezentuje Google ve svém Google Earth. A první dojem, byť se jedná o betu, je skvělý. Tedy, pokud se vám betu podaří zprovoznit. Tady asi zbývá lecos doladit, ale nezoufejme, s finální verzí to snad bude lepší.

První co člověka napadne je podívat se na známá místa. Možností není moc a výběr měst je omezený, ale Praha mezi nimi nechybí a stejně tak třeba Vídeň. 

První čeho si všimnete, tedy kromě toho, že ten pohled na Pražský hrad vypadá opravdu dobře,  je přítomnost dalších objektů – zejména stromů.  Další rozdíly vyplynou, když obrázek srovnáte se stejným pohledem z Google Earth. Všimněte si zejména proporcí jednotlivých staveb. Zdá se, že Google zobrazuje minimálně sídlo českých panovníků trochu přibližně …

Zajímavou otázkou jsou stíny, které v Google Earth vychází více či méně „náhodně“, ale Nokia jako by pracovala i s nimi. Marně jsme hledal místo, které by tuto myšlenku podporovalo nebo vyvracelo, ale výsledek je neporovnatelný.  Ovšem nejedná se pouze o porovnatelnost ve 3D objektech jako jsou stavby, ale i v samotném terénu.  Google Earth modeluje terén s poměrně malou přesností, takže na některých specifických místech je rozdíl oproti Ovi Maps 3D opravdu velmi znatelný.

Když se podíváte na výše zobrazený lom u Radotína, není to zlé, ale je vidět, že Google si s krajinou moc nevyhrál. Člověku by to snad nevadilo, ale když se podíváte na stejný pohled od Nokie níže, zcela nezbytně to posouvá hranici vnímání kvality trochu jinam.

Obě firmy jdou na stejný problém trochu jiným způsobem. U Google to vypadá na celkem dost mechanické práce, která je možná v některých případech doplňována nějakými podpůrnými nástroji, ale celý proces je primitivní. Alespoň pokud mohu soudit podle výsledků, kdy mnoho staveb nasedá nedokonale na terén. To se v Ovi Maps 3D neděje, ale také to přináší určité nevýhody. nejlépe je to vidět na Nuselském mostě, který v podání Google sice vypadá jako z dílny nějakého hračkáře, ale zase je pod ním krásně vidět na druhou stranu.  

To u Ovi Maps 3D neplatí a je vidět jak se algoritmy těžce s tímto řešením perou. 

Prostor pod mostem je viditelně problematický, ale na druhou stranu všimněte si rozdílů v provedení budov. 

Na co jsem byl zejména zvědavý, byl nová část pražského okruhu na jihu. Myslím, že Nokia se s ní vypořádala statečně, jak je vidět na obrázku níže. 

Zde paradoxně není u Google Earth s čím srovnávat. Google tuto poměrně významnou stavbu totiž zatím vůbec nezaznamenal a to ani v rámci Google maps. A tak si stejné místo sice prohlédnout můžete, ale je to již značně retro pohled. Snad jen ta Vltava se za tu dobu příliš nezměnila. Popravdě tento přístup Google nechápu.

Pražský okruh nicméně odhaluje i některé chyby zobrazení v Ovi mapách. Třeba část mostu u Lochkova vypadá zřejmě trochu jinak. Tedy doufám, že vypadá, ale podívejte se sami.

Oproti Google je také vidět, že Nokia zvládá do 3D světa převádět i řadu menších objektů, mnohdy i objektů, které jsou v pohybu např. vlaky, jak můžete vidět na kousku trati pod Vítkovem. Někdy se to povede lépe, někdy hůře. Třeba na Hlavním nádraží Praha stojí viditelně lokomotiva Taurus rakouských drah, ale vedle ní je jakési torzo, které vlaku, který se „virutálně materializovat“ nepodařilo a tak připomíná spíš hromadu šrotu.

Nokia posouvá virtuální 3D svět o notný kus dál a řada objektů je nejenom lépe a „krásněji“ vykreslená, ale hlavně mnohem realističtěji. Příkladem může být třeba ministerstvo dopravy.  V Google Earth se jedná v podstatě o docela placatou nezajímavou budovu, kterou můžete vidět níže.

V rámci 3D světa je možné navštívit i další města. Třeba již zmíněnou Vídeň, kde na Maria-Theresien-Platz je vidět rozdílnost obou technologií nejlépe. Uprostřed náměstí stojí socha Marie Terezie a v každém rohu pak socha vojevůdců  Dauna,Kheven­hüllera, Laudona a Trauna.  Ovi mapy zobrazí náměstí způsobem, který lahodí oku, ale detail soch je pro ně již logicky problém. To pro Google ne, ovšem je otázkou zdali je to až taková výhoda – tou by zde bylo streetview, které zde chybí a nebo fotografie, které ji zobrazují přece jenom lépe.

|Je samozřejmě velkou otázkou jak se podaří Nokii využít potenciál takových map. O tom by se asi dalo napsat ještě mnoho úvah. To co lze ale zkusit hned, je betaverze na adrese http://map­s.ovi.com/3d/. Doudám, že budete mít také štěstí a poběží vám stejně jako běžela na mém počítači. A to je možná poslední rychlý komentář: Google Earth se za ty roky stal neuvěřitelným otesánkem spo­řádávají stov­ky megabajtů paměti. Oproti tomu Ovi Maps 3D působily poklidně a slušně. Nezbývá tedy než Nokii držet palce a těšit se na finální verzi.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).