Hlavní navigace

Již zítra: Google Pack a obchod s videem

13. 2. 2006 10:21 (aktualizováno) David Antoš

Minulý článek vycházel ze spekulací, že by již zítra měl Google na veletrhu spotřební elektroniky představit tzv Google Cube, tedy jakýsi odlehčený počítač se softwarem od Googlu. Ještě v den napsání byla tato zpráva dementována a to tak jednoznačně, že se jistě ničeho takového zítra nedočkáme. Ostatně předpovídal jsem, že tak daleko Google nezajde.

Místo toho se objevila nová spekulace, která tentokrát již vypadá prakticky stoprocentně, vzhledem ke svému zdroji. Wall Street Journal přinesl zprávu, že Google zítra představí obchod videa a balíček nejrůznějšího softwaru – „Google Pack“. Ukázalo se, že prvotní „rumor“ nebyl až tak chybný, jen zašel příliš daleko. O něčem ohledně videa se mluvilo a Google Pack asi bude průnik do desktopu. OK, v porovnání s Google Cube to vypadá jako malá nadílka, ale aspoň něco.

Video obchod

Nejsou známy žádné detaily, ale hovoří se o prodeji obsahu patrnerských společností, například NBA a CBS. Zajímavé je, že v této oblasti jde Google do přímé konkurence s Applem a mnohými dalšími obchody. Nemá přitom obchod s hudbou. Velmi pochybuji, že v této oblasti má zrovna Google nějaké velké naděje. Lidé kupující video pravděpodobně nakupují také hudbu, spojení těchto dvou segmentů má smysl. Google nemá ani vlastní přehrávač, jako je Apple, ani žádný mediální přehrávač, jako Microsoft. Pokud se tedy zítra něco nezmění, MSNBC uvedení nového přehrávače předpovídá, trochu proti však hovoří zahrnutí RealPlayeru do Google Packu.

Možná že zajímavější je v souvislosti s tímto obchodem možnost spuštění tzv Google Wallet, který v létě způsobil velký rozruch. Zjistilo se, že Google založil zvláštní společnost pro poskytování finančních služeb a požádal si snad i o nějakou licenci. Když to prasklo, okamžitě se začalo hovořit o konkurenci dominantního PayPal od eBay. Platební systém od Googlu – to by byl pro mnohé lidi sen. Google však vše popřel, jeho připravovaná služba prý nemá PayPalu konkurovat a mělo by jít o něco zcela nového, pravděpodobně pro využití v platebním styku s Googlem. Jenže – Google také tvrdošíjně tvrdí, že není portálem, všechno mu není možné hned věřit. I kdyby šlo jen o interní platební systém, spuštění obchodu nabízí otázku, jestli se objeví zítra.

Zkusím jeho spuštění předpovědět, třeba mi alespoň něco vyjde. :-) Jeden z možných názvů této služby je Google Purchases. Když si zkusíte zadat adresu purchase.google.com nebo purchases.goo­gle.com, jste přesměrováni na titulní stránku Googlu, respektive na Google Účet. To by mohlo napovídat tomu, že se spuštění blíží. Nicméně tyto subdomény jsou aktivní již od října, nejedná se tedy o žádnou pořádnou indicii. Jenže, pokud Google něco takového plánuje – kdy jindy by to měl spustit, než zítra? Otázkou je, jestli by takto nároazově spustil dvě služby, který zatím nebyly nijak veřejně otestovány. Ostatně příklad Google AnalyticsGoogle Readeru ukázal, že Google náhlý příliv návštěvníků nezvládal a projevovalo se to i na jeho ostatních službách.

Google Pack

Google Pack má být jakýsi balíček rozličného softwaru, který půjde z Google stáhnout. Je znám údajný seznam programů, ale jinak se mnoho neví. Co tam tedy najdeme:

Bez dalších informací působí tento balíček značně chaoticky. Obsahuje sice vlastně vše, co většina lidí používá a mohl by tak být konkurencí Microsoftu před uvedením Visty. Ale kde jsou OpenOffice nebo i Thunderbird? Jestli má Google uvést vlastní mediální přehrávač, proč je zde uváděn RealPlayer? Paradoxní je zahrnutí Adobe Readeru, který jinak spolupracuje s Yahoo! a má v sobě zabudováno jeho vyhledávání. Co má být Google Screensaver? Proč si proboha bude člověk stahovat dva kecálky – Trillian a Google Talk? Jaká je přidaná hodnota sestavení takovéhoto seznamu pro Google a jaká pro uživatele?

Obávám se, aby Google Pack nevypadal skutečně tak, jak je předpovídán. Naházet do jednoho ZIPu tunu rozličného softwaru od různých výrobců a s různým ovládáním není nic úžasného. Ostatně každý počítačový časopis přináší každý měsíc daleko lepší mix freeware. Možná budou programy nějak upravené do designu Googlu, možná že budou nějak integrovány. Blog InsideGoogle hovoří o „Google Bridge“, tedy o jakémsi jednotícím systému, který by byl jakousi nadstavbou Windowsů a částečně je nahrazoval. Další možností by bylo uvedení placených verzí v balíčku zdarma, což by mohlo být podnětem pro jeho stažení. Google by také mohl alespoň uvést novo verzi některého ze svých programů. Jinak však Google Pack vychází ve srovnání s odpovídajícím softwarem od Microsoftu celkem špatně, u většiny není žádný důvod po ničem takovém toužit.

Zajímavá je úvaha o distribuci Packu. Google před časem uzavřel dohodu s údajně oblíbeným výrobcem USB přenosných disků Lexar, že na jejich discích budou uloženy jeho programy. No kdo ví, třeba je právě tohle ideální způsob distribuce. Každopádně však doména pack.google.com funguje a vypadá poměrně dost živě. Přesměrování sice vede na přihlašovací stránku Google Účtu a po přihlášení se už nikam dál nedostanete, ale to vypovídá o tom, že tam již existuje vlastní obsah.

Google asi má něco v rukávu. Ale stejně se obávám, že zítřejší prezentace nikomu dech nevyrazí. Zůstaňte s námi. :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).