Hlavní navigace

Test inteligence (debility) online map

19. 11. 2007 11:23 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Oprava: viz Google MapsPředstavte si, že přijdete na nějaký mapový server, je jedno jestli Google maps, Seznam mapy, Atlas Mapy nebo třeba Centrum Supermapy.

Patříte mezi >90 % populace, která je u normálního poskytovatele a nepoužívá žádné speciální proxy a podobně. Takže v době návštěvy těchto stránek vás dokáží s přesností řekněme na pár desítek kilometrů lokalizovat (když jsem pracoval přímo u poskytovatele, bylo to s přesností na metry ;) Krom toho ví (či snadno mohou vědět) spoustu dalších informací, jako že třeba Praha má 159× větší počet obyvatel než Hrádek nad Nisou a podobně.

No a teď si představte, že na těch mapách chcete něco vyhledat. Představte si, že se připojujete z centra Prahy asi 1 kilometr od ulice Anglická, a zadáte termín „anglická“. Co byste očekávali od map za odpověď? A představte si, že zadáte třeba „ústí“. Co byste očekávali?

Mapy.cz

Při spuštění Mapy.cz se vám objeví mapa celé České Republiky. Vyhledání termínu „anglická“ pro uživatele připojeného z centra Prahy, přiblíží na detail ulici Anglická ve Františkových lázních. Vpravo ukáží seznam dalších nalezených ulic s tímto názvem, ta pražská je 6. v pořadí. Při hledání „ústí“ se přiblíží na Ústí nad Labem. Obce s přesným názvem Ústí jsou na 4., 5., a 6., místě

Amapy

Při spuštění Amapy se vám objeví mapa celé České Republiky. Vyhledání termínu „anglická“ pro uživatele připojeného z centra Prahy, přiblíží na detail ulici Anglická v Praze. Vpravo ukáží seznam dalších nalezených ulic s tímto názvem, ta pražská je 1. v pořadí, 2. v okrese Praha-západ, 3. v Ostravě. Při hledání „Ústí“ přiblíží na obec Ústí ve Vsetíně, další dvě obce se stejným jménem následují, seřazeny jsou podle počtu obyvatel. Další je pak Ústí nad Labem.

Supermapy

Při spuštění Supermap se vám objeví mapa celé České Republiky. Vyhledání termínu „anglická“ pro uživatele připojeného z centra Prahy, nepřiblíží na žádný detail. Vlevo ukáží seznam nalezených ulic s tímto názvem, ta pražská je 10. v pořadí, 1. je v Hrádku nad Nisou. Při hledání „Ústí“ vrátí na prvním místě část obce Kočov s názvem Ústí, následují 2 obce Ústí, další část obce a pak už jen poslední obec Ústí.

Google Maps

Při spuštění Google Maps se vám objeví mapa Prahy a trocha okolí (záleží na rozlišení). Vyhledání termínu „anglická“ pro uživatele připojeného z centra Prahy, nepřiblíží na žádný detail. Vlevo ukáží seznam nalezených ulic s tímto názvem, ta pražská je 2. v pořadí, 1. je na Kladně. Když to samé uděláte s tím, že předtím odzoomujete abyste viděli celou ČR, tak vám opět ukáže jen seznam, pražská je 7., kladenská 4., 1. je pak z Havířova.Opra­va: Z reakce Petra (díky za ní) jsem přišel na jednu (dost podstatnou) chybu u mého testu Google Maps – sám jsem zřejmě kdysi již Google Maps navštívil a nastavil si Prahu jako výchozí, u standardního spuštění vám Google Maps ukáží USA a výsledky na „anglická“ vrací odkazy na místa v americe. Při hledání Ústí zazoomuje vždy na „Usti“, což je nějaký lesík kousek od Bíliny.

Hodnocení výsledků hledání

Hodnocení výsledků hledání nechám na laskavých čtenářích. Každému může vyhovovat trochu něco jiného, jsem zvědav, jestli vnímáte stejného vítěze jako já. V diskusích uvítám komentáře podle čeho by se v jakých případech (hledání „ulice“, „ulice, obec“, „obec“ … podle vás mělo hledat).

Reklamní vsuvka závěrem

Pro ty, co tak milují to, že do svých příspěvků vkládám odkazy na asi 1 % svých klientů, a cítili by se ukřivděni, kdybych tentokráte odkazoval pouze na mapy, se kterými nemám nic společného si dovolím u příležitosti tématu Praha přihodit odkaz na Realitní kancelář RCB Praha, klienta co cílí na stěhování Praha, a samozřejmě nezbytné SEO, čímž jsem ušetřil naší firmě 3$ za nákup 3 podobných bezvýznamných odkazů a stálo mě to hodinu práce.

Kdo nabídl nejlepší výsledky na dané 2 dotazy?

  • Mapy.cz
    13 %
  • Amapy
    42 %
  • Centrum Supermapy
    11 %
  • Google Maps
    23 %
  • Různé podle dotazu
    5 %
  • Ani jeden
    6 %

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).