Hlavní navigace

Virtualizuji, tedy jsem

9. 11. 2007 14:47 (aktualizováno) Jan Hájek

René Descartes a jeho slavná myšlenka byla, je a asi bude předmětem mnoha variací. I já jsem se už jednou na tenký led pustil a jak to bylo poprvé obtížné, podruhé jsem se u toho ani nezapotil.

Virtualizuji, tedy jsem
Obecný koncept virtualizace je s webhostingem spojen od nepaměti. Celý webhosting je vlastně o „virtuálních serverech“ a dokonce se tak v dobách minulých webhostingu hojně říkalo. Letos se na české hostingové scéně objevil další virtualizační fenomén, který na první pohled nepřináší nic nového, ale už na druhý pohled…

VDS, VPS, vServer a spol.
Každá firma jim říká jinak, ale prakticky se jedná vždycky o část výkonu fyzického serveru, který má zákazník více či méně garantován/vyh­razen. Různé firmy používají různé druhy virtualizací (hardwarová, softwarová, paravirtualizace) i různé virtualizační aplikace (Virtuozzo, vServer, VMWare, XEN). Explorer přichází s konceptem založeným na hardwarové virtualizaci, která umožňuje na virtuálním serveru provozovat vlastní operační systém (Windows i Linux) a aplikace prakticky shodně, jako na vlastním serveru.

Virtuální dedikované servery (VDS)
Pokud jste svými požadavky na výkon či konfiguraci běžný webhosting přerosli, měli jste donedávna jen málo možností. Nejčastější z nich byl přechod k pronájmu celého serveru, což je cenově cca o řád výše a ne vždy byl vysoký výkon v danou chvíli potřeba.VDS jsou cenově někde mezi webhostingem a dedikovaným (vyhrazeným) serverem, ale nabízejí prakticky to samé, co server dedikovaný! Je to kompenzováno nižsím výkonem, ale pokud je pro vás v danou chvíli dostatečný, tak to není chyba, ale vlastnost :)

Jak vlastně VDS fungují?
Virtualizační vrstva umožňuje (bez větších ztrát) nakrájet celkový výkon serveru na více částí a zároveň tento výkon garantovat. Pro lepší představu přikládám malé schéma, jak to vše funguje:

vds schema

Pro koho jsou VDS určeny?
Jak poznám, jestli zrovna pro můj eShop, web, redakční systém či aplikaci by VDS mohlo být řešením? Stačí odpovědět ANO alespoň na jednu z otázek:

  • Potřebujete vyšší výkon serveru?
  • Potřebujete vlastní konfiguraci systému či aplikací?
  • Potřebujete mít větší kontrolu?
  • Potřebujete provozovat vlastní aplikace a knihovny?
  • Je pro váš vlastní server zatím zbytečný luxus?


No a pokud si to chcete zkusit zadarmo, tak do toho. Prvním třem zájemcům, kteří do objednávky do poznámky napíší „Virtualizuji, tedy jsem“ dáme měsíční provoz zdarma. Po měsíci se budete moci svobodně rozhodnout, jestli začít platit, nebo provoz ukončit.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).