Hlavní navigace

Začala předregistrace EU domén s háčky a čárkami

5. 11. 2009 17:31 Jan Hájek

Včera neoficiálně a dnes veřejně spustil registrátor Zoner software předregistraci domén EU s diakritikou. Na téma IDN se na Lupě semtam povede pěkná debata, ale bez ohledu na to, jestli se to obecně líbí či nelíbí, tak je to nevyhnutelné. Diakritika funguje v .COM, .NET a brzo začne i v .EU

Oficiální start registrací je naplánován na 10. prosince 2009. Předregistrací se tudíž doména neregistruje, jen se dostanete u daného registrátora výše ve frontě domén k registraci, kterou jeho servery odešlou po otevření registrací do jícnu serverů Euridích. Takže se to vyplatí, pokud nějakou doménu chcete, nebo ji registrujete jen proto, aby ji nečapla konkurence či někdo jiný s nekalými umysly.

Stejně jako i „běžné“ EU domény, nárok na registraci těch oháčkovaných mají jen obyvatelé členských zemí a firmy majíc v EU sídlo.

Seznam povolených znaků obsahuje vedle těch českých samozřejmě i další jazykové speciality našich evropských sousedů. Plný seznam tady. Zajímavé je snad jen to, že nelze kombinovat v názvu jedné domény různé znakové sady – což citelně snižuje počet možných kombinací.

Více o předregistraci se dočtete přímo na Zoneru a pro zvídavé ještě strohá infostránka na EURidu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).