Hlavní navigace

Jak jsme registrovali doménu s diakritikou

21. 5. 2008 16:01 (aktualizováno) Jan Hájek

Diakritika v doménach CZ je teď horkým diskusním tématem pod jednou ze zpráviček, což mne dokopalo napsat story o tom, jak jsem před pár týdny registroval doménu s diakritikou, tj. IDN doménu.

Ověření dostupnosti domény

Do ověřovacího okénka jsem vkládal název s diakritikou přesně tak, jak jsem chtěl, aby doména zněla (tj. zážitky.com). Čeští registrátoři na to povětšinou nemají svá „ověřovátka“ připravená a kupodivu ani ti zahraniční. Prošel jsem přes Joker, Enom, GoDaddy i Network Solutions a bez úspěchu. Nikomu ze jmenovaných se nezdály „speciální znaky“. (Zpětně jsem zjistil, že to zvládá EuroDNS, ač výsledky vyhledávání moc platné nejsou)

Ověření dostupnosti domény II.

Zkusil jsem napsat doménu www.zážitky.com do prohlížeče (FF) a on mi vyhodil chybovou hlášku na doméně www.xn–zitky-xqa31i.com. Aha! Zkusil jsem přepis nacpat do ověřovátek a heureka! Šlo to jak u těch českých, tak i zahraničních.

Registrace

Ta už šla hladce. Vybral jsem si svého oblíbeného registrátora, poslal objednávku a zaplatil přijatelné dvě stovky.

DNS

Zde všechno proběhlo také v pořádku a během nějakých 24 hodin se doména roznesla po DNS serverech a začala fungovat.

Kompatibilita

Chtěl jsem se pochlubit svou první IDN doménou, tak jsem ji poslal pár lidem po ICQ a nenásilně vpravil informaci o její existenci do několika emailů… a pak to začalo. „Nejede mi to“, „Stránka nenalezena“...píší známí a kamarádi a mně mizí z obličeje výraz pyšného otce. Zkouším v Firefoxu a v IE 7, klikám na odkazy do icq okna i emailu a funguje. Ptám se postižených, co mají za prohlížeč…a zjišťuju, že IE6 a že zázrak IDN prostě neokusí.

Prohlížeče nejsou ale jediný problém. Korektně přijmout a zobrazit URL www.zážitky.com nezvládá ani populární light-blogovací systém Tumblr ani Blogger…a v tuto chvíli nevím, jestli to zvládne Lupou používaný Wordpress (funguje!).

Závěr?

Jde to, ale dře to :)

A co se týče IDN v doménách CZ, infostránka háčkyčárky.cz nastavuje zrcadlo hrozbám od typosquatterů, opruzu pro majitele neIDN domén a technickým komplikacím – v čemž mají úplnou pravdu. Možná čas ještě nedozrál a možná jen čekáme na ten správný nápad, jak se popasovat se zavedením diakritiky do fungující domény nejvyšší úrovně. Nějaké nápady? ;)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).