Hlavní navigace

Je libo doménové novinky? V češtině?

21. 11. 2007 16:28 (aktualizováno) Jan Hájek

Odedávna mi chyběl pořádný přehled novinek z doménové branže – v češtině. Zpravodajské servery se tomuto tématu věnují jen okrajově a blogerská scéna jakbysmet. Diskusní fóra jsou hlavně pro zasvěcené a na můj vkus jsou tam zajímavé informace (pokud tam vůbec jsou) ukryty mezi desítkami až stovkami irelevantních příspěvků. Pokoušel jsem se tento nedostatek vyřešit svým blogem, ale po čase jsem zjistil, že blog asi není pro tento účel ideální.

Doménové novinky, často, česky a na jednom místě
Tím místem mám na mysli www.Evropske-Domeny.cz, což je mj. informační portál, který bude s železnou nepravidelností přinášet novinky, statistiky i zajímavosti z doménového trhu u nás, ale hlavně ve světě.

Trocha historie – od předregistrace až do dneška
Vše začalo v dubnu 2005 oznámením předregistrace domén .EU, která způsobila menší rozruch a vyvedla z rovnováhy nejednoho konkurenta. Počítadlo předregistrací se ustálilo na neuvěřitelném čísle 23544 a celá vlna zájmu o .EU domény kulminovala v den zahájení registrací do Sunrise period a následně do 4× rychlejší Volné registrace ;) Poslední záchvěvy vlnových registrací ustaly 27. prosince 2006 uvolněním posledních pár stovek domén. Všemi těmito událostmi a mnoho dalšími se zabýval web www.evropskado­mena.cz (link do archive.org), faktický předchůdce portálu Evropske-Domeny.cz. 

Víte o něčem zajímavém? Napište nám!
Začali jsme před pár dny, takže je na webu zatím pár novinek a zajímavostí. Pokud ale narazíte na něco zajímavého a nenajdete to v našem repertoáru, pošlete nám odkaz na novinky@explo­rer.cz. Zajímavost/novinku pak uveřejníme i s uvedením zdroje (třeba blogu, na kterém o novince píšete).

WEB: http://www.evrop­ske-domeny.cz/novinky
RSS: http://www.evrop­ske-domeny.cz/rss

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).