Hlavní navigace

kasuár-doménový.cz a IDN články od CZ.NICu

22. 7. 2008 7:35 (aktualizováno) Jan Hájek

Oficiální blog sdružení CZ.NIC se objevil relativně nedávno…cca v době, kdy nejmenovaný blogger (opětovně) rozpoutal diskusi o diakritice v doménových jménech ;)…a s potěšením musím konstatovat, že stojí „za čtení“. Pro ty z vás, co ho ještě nezaregistrovali jeden vícebodový teaser:

Čtyřikrát o IDN:

Quertz nebo querty? A co na to IDN? (něco ve stylu počítání andělů na špičce jehly)

Latinkocentrismus (aneb k čemu je vlastně dobré IDN)
Jak je to s dotazy na domény s diakritikou?
Diakritické varianty doménových jmen

idn varianty zazitky.cz

Posledně jmenovaný/linkovaný článek obsahuje zmínku o nové featurce na webu háčkyčárky.cz, která vám spočítá počet kombinací, které je možno složit s použitím diakritiky z vašeho doménového jména. Bod za nápaditost pro CZ.NIC! Ať už vás diakritika zajímá, láká nebo rozčiluje, vězte, že počet kombinací vaší domény bude nižší než 16 698 832 846 848– a to je přece fajn. (jedná se o nejvyšší počet kombinací pro nejdelší registrovanou doménu CZ, více v článku)

A co Kasuár doménový?

kasuar domenovyJedná se o nový živočišný druh, kterého objevil zcela náhodou jeden ze zaměstnanců CZ.NICu. Stal se tak populárním, že je mu věnována nejenom doména www.kasuar.cz, ale objevuje se i na rozličných reklamních předmětech. Znám jednoho doménového multiregistrátora (terminus techni(c)kus), který začal používat podložku pod myš a s příchodem podložky kasuárovo-doménové. Vedle relevantních příspěvků do diskuse o IDN se tak CZ.NIC vydal i do oblastí zoologie/orni­tologie;)

Další vývoj IDN a druhu Casuarius domenus sledujte na blog.nic.cz.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).