Hlavní navigace

Zálohujete?

4. 3. 2009 10:50 Lukáš Nevosád

Jistě že zálohujete! Ale jak kvalitně? V domácím či kancelářském prostředí se občas nějaká ta data ztratí. Prostě odejde disk, v horším případě někdo cizí odejde s vaším notebookem. Setkal se s tím snad už každý a poučen pravidelně zálohuje. U serveru se o zálohy stará příslušná firma a člověk tak nějak očekává, že zálohy budou automaticky vyřešené tak nějak robustněji, spolehlivěji, radostněji…

Minulý týden se mi stala zvláštní příhoda. Ozval se mi jeden bývalý klient – jedna rakouská firma – s dotazem, jestli nemám někde strukturu databáze, kterou jsem pro ně před nějakými 4–5 lety dělal. Prý přišli o kompletní databázi objednávek a potřebují alespoň strukturu tabulek, aby mohli znovu nahodit příslušnou webovou aplikaci.

Po několika vyměněných mailech jsem se dozvěděl, co se vlastně stalo:

Jejich webhostingová firma se totiž zadlužila a vstoupila do konkurzu. Požádali tedy jinou firmu, aby celý webhosting převedla k sobě – ti zkopírovali data z FTP, ale na databázi jaksi zapomněli. Shodou náhod to stále celé jelo, aplikace se připojovala na původní server, který ještě pár dní jel a nikdo si ničeho nevšiml. Až do doby, kdy původní server v rámci konkurzu odpojili a zabavili.

Nic naplat, že jim původní poskytovatel celou databázi každý den zálohoval a měl zálohy k dispozici několik měsíců zpětně. Teď už se k nim nikdo nedostane.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).