Hlavní navigace

Junior internet 2008

12. 5. 2008 16:53 (aktualizováno) Michal Černý

Za námi je další ročník Junior internet a tak určitě nebude k zahození malé ohlédnutí se.

Polovina přihlášených účastníků si na internetu vydělává. Je to logické a zřejmě správné. Dokáží dělat to co o něco starší profesionálové, tak dostanou zaplaceno. Žádná diskriminace. Navíc se jedná o velkou motivaci. Když za práci dostanou zaplaceno, vidí v ní hmatatelný smysl a řídící se starým příslovím „od té doby co Féničané vymysleli peníze, není třeba pochvaly“ budou asi poměrně spokojeni (někteří). Na druhou stranu je potřeba se zamyslet nad tím, za jakou se to děje cenu. Zdali se z jejich práce, která by měla být originální, svobodná a měla by je bavit, která by měla přinášet nové pohledy a přístupy, nestává jistá forma prostituce – bez lásky za peníze. Myslím, že by to byla škoda a věřím, že se jedná jen o okrajový jev.

Do soutěže přišlo 310 přihlášek: Celkem 93 přihlášek přišlo do JuniorTextu, 54 do JuniorDesignu a 18 do JuniorProjectu. Do nově vyhlášené soutěže JuniorErb přišlo 14 přihlášek, do JuniorMobilu pak 2 přihlášky.

A jaké weby vlastně uspěly:

http://www.mi­kroblogy.cz/ – blogování do 160 znaků. Asi technologicky zajímavé, dobrý nápad, ale kvalita příspěvků zamrzí. Škoda, ale „blogery“ si člověk asi nevybere…

http://www.piste-povidky.cz/ – další psací web. Naleznete zde celou plejádu povídek a dalších literárností. Zatím, ale chybí silnější komunita, jaké známe například okolo Písmáka. Ale určitě zajímavý počin.

http://www.on­lineprodej.cz/ – zajímavé tržiště. Osobně se mi líbí grafika, ale nevím, jestli podobných webů není už trochu moc.

http://dc.nej­web.info/ – jsou neoficiální stránky menší obce na Jihlavsku. Usedlejší a konzervativnější design, některé drobné nedodělávky, ale poměrně dobré. Za takový web by se rozhodně nemusela stydět žádná menší obec.

http://vseohw­.net/ – vypisuje se mi jen Warning: mysql_pconnect() …

http://www.ko­jetin.cz/ – další web o městečku. Zajímavý vzhled a grafické řešení. Odvážné, ale dobré. Jen mi chybí nějaký širší obsah, ale za to asi nemůže úplně autor…

http://www.zed­junior.com/ – to je můj vítěz. Asi ne kvůli webu, kterých je podobných na internetu docela dost, ale ty fotky jsou opravdu výborné. Klobouk dolů.

http://www.perfect-dreams.ic.cz/ – další web o grafice. Nemám nic proti autorce, ale tohle není úplně můj styl. Navíc web opravdu jen velmi průměrný. Ale proti gustu… však to znáte.

Jak je vidět juniorský internet může být opravdu kvalitní a zajímavý. Nevím, jestli je to nastavením ankety nebo něčím jiným, ale osobně mi přišlo líto, že chyběla větší invence a novost. Udělat konkurenta Písmáka je fajn, ale na druhou stranu nechtělo by to třeba celou věc uchopit za jiný konec? Nemělo by být cílem oslovit jiné lidi s jiným zaměřením?

Anketa nebyla propadák a vítězové jsou asi oprávnění, ale mám pocit, že zde někdo zaváhal. Prozatím. Doufám.

Celkové výsledky a více informací naleznete na: http://www.ju­niorinternet.cz/in­dex.php

Mají podobné soutěže význam?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).