Hlavní navigace

Google Knols - konkurence Wikipedie?

1. 6. 2008 10:14 (aktualizováno) wiki

Minulý pátek Google oznámil práce na projektu nazvaném knols – platformě pro publikaci znalostního obsahu uživateli. První ukázkový příklad, jak budou knols stránky vypadat, připomíná něco mezi článkem Wikipedie a blogem.

Pochopitelně to vyvolalo smršť komentářů na blozích, většina komentujících to interpretuje tak, že se Google pouští do boje s Wikipedií – motivace je jasná, hledání znalostí tvoří významnou část hledání, Wikipedie je dost obvyklou odpovědí, a je bez AdSense. Podle Google blogu knol na určité téma by měl být to, co by si někdo hledající prvotní informace o tématu rád přečetl. Přinejmenším v boji o pozornost hledajících tedy nejspíš knoly soupeřit s Wikipedií budou.

Naopak v boji o pozice v přirozených výsledcích vyhledávání pravděpodobně nejspíš zpočátku ne – v přirozených výsledcích by bylo dost těžké takové individuální stránky prosadit. Výhoda Googlu oproti komukoli jinému, kdo by s podobnou myšlenkou přišel, je možnost knoly upřednostnit nějakým separátním zobrazováním vedle běžných výsledků.* viz pozn.

Pár okamžitých postřehů, srovnání a komentářů.

  • knoly budou mít jasné, výrazně uvedené autory – tímto ohledem budou dílem individuálním
    • oproti tomu Wikipedie je výrazně kolektivní, samozřejmě autoři článků jsou u nich uvedení, ale zjistit, co kdo konkrétního v článku Wikipedie napsal, může znamenat dost práce
    • knols tedy budou více experts-friendly
  • u knolů bude volitelně AdWords reklama – autoři tedy budou (v případě zájmu) honorovaní
    • naopak autoři Wikipedie nijak peněžně motivovaní nejsou
  • bude existovat řada knolů na stejné téma, vzájemně si konkurenčních (které hledající skutečně najdou bude záležet na Googlu)
    • naopak ve Wikipedii je cílem jeden článek
    • autoři se na něm musí dohodnout
    • zato je jisté, že výsledek čtenáře najde a stane se součástí ambiciózní obecné otevřené encyklopedie

Na ukázkovém knolu je tlačítko „editovat“, stejně jako u wiki. Zajímavou otázkou je, do jaké míry budou knoly skutečně fungovat jako wiki, svou podstatou kolaborativní prostředí. Technicky tlačítko editovat je pěkná věc, ale wiki v jistém smyslu tvoří kromě něj dost sociálních a psychologických aspektů. U stránky s jedním jasně daným autorem onen autor jednak bude navrhované úpravy schvalovat, za druhé není nevýznamné i to uvedení u textu, za třetí bude často za knol honorovaný. Bude čtenáři i tak mít chuť opravovat chyby, rozšiřovat knoly,…? Pokud bych chtěl knol z větší části přepsat, nebude pro mě lepší založit si nový? Knoly rozhodně budou tvořit prostředí konkurenční, nejasné je, zda se podaří aby přesto zůstaly zároveň kolaborativní.

Z autorského hlediska je rozdílů je oproti Wikipedii hodně, knols Wikipedii i na straně uživatelů-autorů konkurovat bude, ale myslím že i díky uvedeným rozdílům přinejmenším bude místo pro obojí, pokud už knol uspěje. Odepisovat okamžitě Wikipedii (a Wikii a další wiki), jak část komentujících blogerů činí, je poněkud předčasné.

Nemám pocit, že zrovna v tomto by byl Google neomylný.


Osobnější pozn.

* musím přiznat, že v tomhle mám trochu smíšené pocity. Delší dobu přemýšlím nad nějakou variací na téma wiki, kde by byl zvýrazněný podíl autorů, autoři peněžně honorovaní/mo­tivovaní, a prostředí pořád podporovalo spolupráci. Kdybych nebyl v ČR, ale v US, a byl o trochu podnikavější, tak bych si okolo nějakých vlastních nápadů v tomto směru možná zkusil založit startup :-) Kdybych to býval udělal, tak bych si teď buď užíval pocitu koupení Googlem a současné bublině odpovídajícímu počtu dolarů – a nebo pravděpodobněji nadával – protože pokud by se osvědčily, tak okopírovat některé z oněch nápadů do knols by bylo triviální, a pohřbít konkurenci zvláštním zobrazením knolů ve vyhledávání taky. Takhle mám pouze celkem příjemný pocit (vida, nad tim jsem taky uvažoval – mám pořád docela dobré nápady – když je časem realizuje Google :-) – a ještě lepší pocit, že některé z těch nápadů nejspíš ani u Googlů neměli (i když, zatím jde o náhled, ne o konečnou verzi).

AddThis Social Bookmark Buttonpošli na vybrali.sme.sk

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).