Hlavní navigace

Neptej se, co může Web 2.0 udělat pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro něj!

21. 10. 2007 10:27 Jan Horna

Přijde mi, že okolo Webu 2.0 se u nás moc mluví. Slova, slova a zase slova, dvojkové služby ale nikde. Každý na něco čeká, nic ale nepřichází. Něco se o tom napíše, tím se zvýší „dvojková“ aura pisatele a to je vše. Nelze pak než souhlasit s posledním odstavcem článku Jiřího Hlavenky. Proč je tomu tak? Stejnou otázku si klade také Martin Malý v příspěvku „Programovatelný web“.

Já osobně vidím příčiny hlavně ve velikosti (malosti) domácího trhu a nedostatečné schopnosti spolupracovat, což je de facto také určitá obdoba malosti. S omezující velikostí českého trhu stěží něco naděláme. Český poskytovatel služby s nálepkou Webu 2.0 má těžší pozici při dosahování nezbytně nutné kritické masy uživatelů v domácím prostředí. Může však cílit své produkty na globální trh. Technologie přitom není bariérou stejně jako jazyk by neměl být. Horší je to ale s pověstnou českou malostí, která se nepřímo, ale naplno projevuje při snahách o budování Webu 2.0 v české kotlině.

Z výše citovaného článku Martina Malého mám pocit, že je frustrován situací na domácím trhu a že trpí přehnanou skepsí, když mluví o neschopnosti spolupracovat. Při bližším ohledání ale musím říct, že jeho skepse je bohužel čistou realitou. Těžko u nás vytvářet mashupy, když chybí datové zdroje. Těžko vytvářet blog, když komentáře zřídkakdy obohatí příspěvek o nějakou přidanou hodnotu. Těžko vytvářet komunitu, když jste sám a ostatní se vezou.

Český internet přitom rozhodně nové webové služby potřebuje. Ne proto, že je to v módě, ale třeba jen proto, že Web 2.0 je celosvětový trend a Česká republika není izolovaným ostrovem. Rozhodně se ale vyplatí přemýšlet nad smysluplností konkrétní služby a ne jen produkovat české klony globálních Web 2.0 služeb metodou Copy&Paste. Dalším handicapem je u nás také ne zcela fungující kolotoč financování technologických start-upů. Chybí tzv. „angel“ investoři, rizikový kapitál také není moc vidět, příkladů úspěšných exitů je pomálu.

Co navrhuji? Nic spásného. Na začátek navrhuji vytvořit otevřenou diskusní platformu pro internetové vývojáře, investory, podnikatele a všechny ostatní, kteří se zajímají o Web 2.0. Takovou platformou může klidně být i skupina, kterou jsem nedávno založil na Facebooku. Chcete-li se zapojit s konkrétní myšlenkou, dotazem či ještě lépe návrhem, na Web 2.0 Czech budete vítáni :-)

Jo .. málem bych zapomněl. Podpořte prosím Martina Malého a jeho nový projekt API Mania. Ne ani tak minutou ticha, jako upozorněním na jeho web s podtitulem „Síla je ve spolupráci“. Uděláte mu radost a zmírníte jeho frustraci ;-)

Sdílet

  • 21. 10. 2007 16:31

    J (neregistrovaný)

    Jupii, budeme mit dalsi forum, kde nebude vubec nikdo diskutovat. Jen vice takovych. Sorry, ona to vlastne bude platforma, tak to je uplne neco jineho.

    Nebylo by lepsi smirit se s tim, ze proste inovacni potencial nemame a pockat, az se objevi nekdo, kdo ho ma? Nepochybujte o tom, ze kdyz se objevi nekdo s napadem, tak se okamzite objevi investor.

    Primarni problem je, ze nejsou lidi. Zajistete ze bude 20% IT staffu nezamestanych a napady se povali proudem, protoze bude treba bojovat o misto na slunci. Ve chvili, kdy nemusite v praci delat vubec nic a zamestnavatel to musi trpet, protoze jedina dalsi sance je, nemit vubec nikoho, neni prostor pro nejaky rust.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).