Hlavní navigace

Internet zase zaútočil na lidské osudy

18. 9. 2007 14:51 (aktualizováno) vir

Tak je to tu zase! Internet opět řádí a rozvrací lidské osudy. Teď jeho destruktivní sílu odneslo jedno nevinné manželství, které padlo za oběť hrozné technologii, před níž už není úniku: Manželství zarazil poslední hřebíček do rakve internet.

Dva manželé spolu chatovali, aniž by měli tušení, kdo je na druhém konci telekomunikačního spojení. Aniž by to věděli, stěžovali si vzájemně na sebe a na problémy, které se sebou navzájem mají. Cítili, že si rozumějí, a tak se chtěli potkat osobně. Pak pravda vyšla najevo a teď už si prý nemůžou věřit a žádají o rozvod.

V první rovině je zajímavé, že se ti dva nad sebe samotné nedokážou povznést. Vždyť díky anonymnímu vztahu se jim podařilo dozvědět se o sobě navzájem to, co by si možná nikdy v životě neřekli a kdyby tu pravdu ustáli, mohli v mnohem otevřenějším partnerství pokračovat dál. Spousta vztahů žije léta v mylných představách jen proto, že partneři nenajdou sílu a odhodlání říci si i to nepříjemné do očí. A pak to skončí špatně. Bohužel to skončilo špatně i ve chvíli, kdy si i to nepříjemné navzájem řekli.

Druhá rovina je žurnalistická – zpráva je dalším důkazem fenoménu zkratkovitého žurnalistického uvažování a formulování zpráv – Internet rozvrátil manželství. Jó, zní to atraktivně, o tom žádná. Ale s realitou se to míjí na sto honů. A ještě to posiluje onu mysticky hrůznou představu neproniknutelného internetu, který lidem ubližuje a škodí, kde může.

P.S. A to ani nemluivím o tom, že autor toho titulku na Novinkách.cz by se měl vrátit do základní školy, aby si zopakoval pravidla slovosledu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).