Hlavní navigace

Linux na desktopu

7. 6. 2011 0:00 Jakub Vrána

Na serverech používám výhradně Linux, ale na desktopu jsem zvyklý na Windows. Trochu se bojím, že se to kvůli práci ve Facebooku bude muset změnit. Některé nástroje Facebooku jsou k dispozici pouze pro Linux (např. XHP), jiné se dají pod Windows provozovat jen velmi krkolomně (např. HBase). Co mě vlastně od změny odrazuje?

Samotný operační systém pro mě až tak důležitý není, i když to taky znamená nepříjemnost – ve Windows přesně vím, co kde nastavit, v Linuxu bych to musel pracně hledat. Se svou vymazlenou klávesnicí se budu muset rozloučit nebo si ji vytvořit znovu. Hlavním rozdílem jsou aplikace:

  • Správce souborů Total Commander používám myslím prakticky na doraz, takže budu adekvátní náhradu hledat jen těžko.
  • Editor SciTE existuje sice i pro Linux, ale pokud vím, tak mu některé funkce chybí.
  • Pošťáka The Bat! jsem už naštěstí používat přestal, i když mě na Thunderbirdu také některé věci chybí nebo štvou.
  • Git a Subversion sice docela často ovládám z příkazové řádky, ale pro některé operace je TortoiseGit resp. TortoiseSVN k nezaplacení.

Na tyto programy jsem zkrátka zvyklý a myslím, že je umím efektivně používat. Seznamovat se s něčím jiným považuji za ztrátu času, protože by to efektivitu podle mě stejně nezlepšilo.

S kompromisními řešeními typu Cygwin je podle mě víc starostí než užitku, takže nejspíš zvolím cestu virtuálního stroje. Otázkou jen je, zda to bude Windows uvnitř Linuxu nebo naopak – to spíš. Jako distribuci mi většina lidí doporučuje Ubuntu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).