Hlavní navigace

Zlevnění .cz domén – pochvala Active24

10. 3. 2008 15:28 (aktualizováno) peter

ACTIVE 24 reagovala na zlevněníTLD .cz s předstihem a začala je registrovat za 249 Kč (bez DPH). Jde sice pouze o pár dnů, ale myslím, že touto vstřícností si přičtou na konto značné množství nových registrací. Otázkou je, jestli na tom vydělají i jinak než PR přínosem. Nevím zda přišli na nějaký trik, kterým si zajistí, že okamžitá ztráta nebude tak velká. Nových zákazníků, kteří by jim zůstali věrní „na věky“ asi až tak hodně nezískají. Spíš nalákají klienty, kteří si zaregistrují větší množství domén, u kterých v případě „lepší nabídky“ okamžitě změní registrátora.

Neví někdo v čem spočívá jejich finta? Např. u Banánu je ztráta kompenzována výnosem z hostingu. Napadla mě pouze hloupost, kterou mi vyvrátil jejich helpdesk (viz. obrázek).

screen shot helpdesk Active24

Osobně jsem rychlosti Active24 použil k registraci pouze několika domén. Plánovaného zlevnění využívám už dlouho, domény ve větší míře si registruji několik měsíců. Moje registrace sice probíhaly za běžnou cenu, ale vzhledem k předpokladu nižších udržovacích výdajů a pozdějšího nedostatku mi to připadalo rozumnější než riskovat a čekat na 1.říjen.

Mimochodem gratuluji Aktive k realizaci možnosti vyjádření souhlasu s pravidly NIC.cz už při vyplňování objednávkového formuláře. Způsob vyjádření souhlasu emailem jak to provozuji Forpsi mi připadá obtěžující.

zlevnění .cz domén vítám

Jsem rád, že se NIC.cz k zlevnění odhodlalo. Chápu že to může mít i negativní dopady. Osobně oceňuji nejen snížení udržovacích poplatků, které byly při větším množství registrovaných domén docela demotivační, ale hlavně očekávám příjemné vedlejší efekty.

  • Myslím, že dojde k rozhýbání trhu s doménami, doteď už nebyly dostupné atraktivní .cz domény, nyní nebudou ani „alespoň částečně rozumné“. Lidé, kteří to se svým projektem budou myslet vážně, se naučí využívat doménového trhu.
  • Doufám, že i českém prostředí dojde i k výraznějšímu rozšíření světově majoritních TLD (.com, .net, .info, .org atd.) a tyto v očích místních uživatelů internetu ztratí nálepku „druhořadosti“.

v souvislosti s tématem by vás mohlo zajímat:

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).