Hlavní navigace

Websuport.sk – monstrózní skandál, bez odpovídající odezvy

10. 3. 2008 15:25 (aktualizováno) peter

Dne 27.06.2007 slo­venská policie zabavila 10 serverů webhostingové společnosti Websupport, s.r.o. z důvodu podezření, že minulý rok na nich mohla probíhat komunikace při útoku na NBU.

Zabavením serverů došlo k vyřazení z provozu přibližně u 3500 domén. K obnovení chodu webhostingu došlo až druhý den a to jen díky obrovské mediální kampani vedené na Slovensku.


Podrobnější informace:


Jsem zákazníkem websuportu a pro několik domén využívám jejich cenově velmi přívětivou službu CustomHosting.sk. Osobně mě téměř dvoudenní výpadek stál naštěstí pouze pár stovek ušlého zisku, několik desetikorun promrhaných v Adwords a pár ztracených emailů, samozřejmě to platí jen za předpokladu, že se po mých webech zrovna neprocházel robot některého z většinových vyhledávačů.

Dovedu si ale živě představit škody vzniklé internetovým obchodům, firmám závislých na webových prezentacích a e-mailové komunikaci. Nehledě na skutečnost, že soukromá data se dostala k lidem s nepředvidatelnými úmysly.

Celá záležitost mě doslova šokovala. Co mě ale děsí nejvíc, je nezájem českých médií a internetové komunity o tento skandál. Očekával jsem pozdvižení, které by mohlo přispět k tomu, že něco podobného se nebude opakovat na českém území.

V podstatě, kdybych na Websuportu neměl vlastní domény, tak se o celé věci ani nedovím a to mi připadá možná ještě horší, než samotné dvoudenní vypnutí téměř 3 procent slovenského Internetu.

Další odkazy k tématu přidané později:

>Blogy: Faster.sk – Doplňované: Servre WebSupportu bez varovania zaistila polícia / Piki – Kauza zabavené servre firmy Websupport – prvý prehľad situácie a deň sľubov o návrate dát / Brano Rác – Polícia zhabala servery spoločnosti Websupport.sk / Jan Pavlík – Polícia zasa úradovala – zhabanie webhostingových serverov spoločnosti Websupport / Juraj Ferenčík – Odborníci z ľudu, alebo neberte nám Websupport! / Peter Šlosar – Chcem všetko už len online… Sakra! Zhabali servery! / Smate.sk – Tak im treba. Všetci sú to aj tak zločinci / Jozef Vyskoč – Dať bokom emócie / Samoser Solutions – Webhosting v banánovej republike / Martin Kováč – 10 tipov pre firmu, ktorej zhabali servery / Fero Volár – Jeden z tisícich – môj komentár ku kauze Websupport / Roman Král – Polícia skúšala stiahnuť celý internet na jednu disketu / Ako haxnut dobry webhosting – ala WEpSaport.esKa!.

>Zpravodajské weby SK: Spravodaj – Polícia zhabala servery z Websupport.sk asi pre Blackhole.sk a Neberte bloggerovi server jeho webhostingu / SME.sk – Polícia odstavila firmy od siete – Tri percentá slovenského internetu včera zmizli a Hacknutie NBÚ: Polícia obvinila dvoch ľudí. Servery už fungujú / Aktualne.sk – Servery polícia zhabala kvôli NBÚ / DSL.sk – Servery veľkej webhostingovej firmy odňaté políciou / Pravda.sk – Polícia zhabala servery kvôli útoku na NBÚ / 24hod.sk – Zhabali servery Websupport, možná súvislosť s útokom na NBÚ / Zive.sk – M. Truban z Websupportu: Šliapli poriadne vedľa a Polícia nemusela servery WebSupportu zhabať, mala iné právne cesty a ZPW: Vyjadrenie k odobraniu serverov a výpadku služieb spoločnosti Websupport a Polícia už vie mená dvoch hackerov v kauze NBÚ a Polícia vrátila Websupportu servery, nechala si disky (doplnené).

>Zpravodajské weby ČR: Hostovinky.cz – Servery webhostera Websupport.sk odnesla policie / Lupa.cz – Slovenská policie ochromila tři procenta slovenských webů / ABCLinuxu.cz – Zhabané servery Websupport.sk / Root.cz – Slovenská policie podruhé….

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).